Suutari Juha Lehtimäki on vuoden pienyrittäjä – ”Saa nähdä millainen alasta tulee, nyt kun ilmastoahdistus on todellinen”

Juha Lehtimäki perusti yrityksensä Lempäälän Tampereentielle maaliskuussa 1989. Hänet tiedetään suutariksi ja jalkinekorjaajaksi, joka osaa hommansa. Kuva: Katariina Rannaste

Suutari ja jalkinekorjaaja Juha Lehtimäki on vuoden pienyrittäjä. Lehtimäki palkittiin lauantaina 26. lokakuuta Lempäälän yrittäjägaalassa.

Juha Lehtimäki: ”Kun valinta julkistettiin lauantain gaalassa, 400 ihmistä taputti. Kyllä sellaisen ikänsä muistaa. Lempäälässä on paljon pieniä, hienoja yrityksiä. Että tällainen jätkä tulee valituksi siitä joukosta, niin onhan se mahdottoman hienoa. Jouduin hankkimaan puvun ja puvunkengätkin juhlaa varten. Edelliset kun olivat 15 vuoden takaa.

Vuoden pienyrittäjä valittiin nyt toista kertaa, ja se on mahdottoman hieno oivallus yrittäjäyhdistykseltä. Niin moni puurtaa yksikseen. Palkinto laittaa ihmiset eri tavalla ajattelemaan. Yksin- tai kaksinyrittäjät ovat eri asia kuin firmat, joissa on viisi tai 50 työntekijää.

Minulla yksi intohimo on säilynyt 30 vuotta, ja se on intohimo rikkinäisiin kenkiin. Arvostan alaa, sillä tiedän, kuinka vaikeaa ja harvinaista tämä työ on. Hieno pätkä ollut nämä kuluneet 30 vuotta. Tässähän alkaa jo surra, että 10 vuoden päästä pitäisi eläköityä.

Saa nähdä millainen alasta tulee, nyt kun ilmastoahdistus on todellinen. Ympäristöstä puhuttiin öljykriisin myötä jo 1970-luvulla, mutta nyt siitä ihan todella puhutaan.

Arvonlisäveron suuruus on työni huonoja puolia. Esimerkiksi kengän kärjenliimaus maksaa neljä euroa. Siitä 77 senttiä menee arvonlisäveroa, jolloin suutarille jää 3,23 euroa, mistä pitäisi maksaa muun muassa eläkemaksut ja muut kulut. Se ei ole kannattavaa. Minulla on siitä onnellinen tilanne, että ihmisiä käy jonoksi asti. Teen paljon vitosen kauppoja, enkä yhtään väheksy niitä, mutta moni suutari on tilanteessa, jossa kauppa on hiljaisempaa ja jostain se palkkakin pitäisi saada. Kun tulin tälle alalle, päätin, että myyn kaupan täyteen työtä ja mietin sitten mitä se maksaa.

Vuodet ovat tehneet sen, että enää töitä ei jaksa vetää toistakymmentä tuntia putkeen. Pidän liikkeen oven keskiviikkoisin kiinni ja teen töitä suljetun oven takana. Nykyään teen keskiviikkona usein niin, että painan viisi tuntia hommia, käyn välillä kotona vetäisemässä tirsat ja tulen sitten jatkamaan töitä. Liikkeen pitäminen kiinni keskiviikkoisin oli minulta oikea päätös, mutta nyt olen huomannut, että aika ei silti tahdo riittää. Mutta jos tämä olisi helppo ammatti, suutariliikkeitä olisi pitkin Tampereentietä. Vaikeita päätöksiä täytyy tehdä elämässä.

On kiva toimia yrittäjänä hyvin hoidetussa ja kasvavassa kunnassa. Lempäälä on hieno kylä yrittää. Tampereen läheisyys auttaa, mutta täällä myös käytetään maaseutupaikkoja enemmän korkokenkiä ja välitetään siitä, miltä kenkä näyttää.

Ennen kaikkea olen kiitollinen asiakkaille ja kotijoukoille.”

 

 

Lue myös:

LVS valitsi Lehtimäen vuoden 2018 valoisimmaksi henkilöksi.

Suutari Juha Lehtimäki on valoisa ahertaja

 

 

Kommentointi on suljettu.