Hexin isoisää kiittäminen

Hexi Riihiranta pääsi pappansa Lauri Ylisen ohjauksessa traktorin puikkoihin heti, kun jalat ylettyivät polkimille Lempäälän kartanon maatilatöissä. Kuva; Hexi – taistelija

Toimittaja Marko Lempisen maanmainio uutuusteos Hexi – taistelija kertoo jääkiekkoilija Heikki ”Hexi” Riihirannasta, joka – niin helsinkikäinen kuin olikin – vietti  ensimmäiset ikävuotensa kesät aina Lempäälässä, josta hänen äidinpuoleinen sukunsa oli kotoisin.

Hexin  isoisä, Hakkarin kartanon sillounen omistaja Lauri Ylinen tunnettiin paikkakunnn patruunana, jolla oli laajat maaomistukset.

Ei välttämättä olisi sellaisia jääkiekkosuuruuksia kuin Marko Anttilaa, Jenni Hiirikoskea kuin Joona Luotoakaan, jotka tämän lehden urheilusivuilla mainitaan, ellei Hexin vaari olisi ollut sellainen mies kuin oli. Hän oli tottunut rikkomaan  normeja ja ajattelemaan raha-asioita omaa tilaansa laajemmin.

Lempinen arvioi, etteä Lempäälässä ei nimittäin koskaan unohdeta maakauppaa,  jolla kunta varurastui suuresti yhdellä siunaaman sekunnilla. Ylinen lahjoitti Lempäälän kunnalle kirjailijan mukaan puoli-ilmaiseksi läjän tontteja, koska halusi vaikuttaa kunnan elinvoimaisuuden kasvuun.

Ylinen asetti kaupan ehdoksi ainoastaan sen, että tonteille Hakkariin oli rakennettava yleishyödyllisiä kiinteistöjä.

Kauppaa hieroessaan Ylinen tuskin osasi nähdä, kuinka tulevaisuudessa alueelle olisi nousemassa muun muassa jäähalleja, urheilukenttä ja suuri yläaste sekä sotaveteraaneille oma asuinkerrostalo.

Hänen unelmansa alkoi toteutua huomattavasti oletettua suuremmassa mittakaavassa, ja jääkiekkoilijanalut pääsivät piirtelemään jäähän ensimmäiset luistinmenvetonsa.

Vaikkei suurmaanomistaja olisikaan, kukin voi kohdallaan miettiä, mitä totunnaistapaa rikkomalla voisi toimia yhteiseksi hyväksi.