Tosiasiaa vesiasiasta

Karmea virheliike ei ollut kirjoittaa vesilaitoksien monopolisoinnista, vaan kiitoksen arvoista.

Vanha esimerkki on ollut lannoitetehtaan Kemiran myynti ulkomaille, jonka jälkeen lannoitteet Suomessa maksoivat kolminkertaisesti. Kun sähkönsiirto myytiin, pomppasivat sähkölaskut. Pitäisikö veden hintakin kertoa kolmella? Kuluttajalla on kaksi vaihtoehtoa, kun ei voi kilpailuttaa, maksaa tai olla juomatta tai maksaa tai käännetään kytkin päältä. Asustelen alueella, joka kärsii päätoimittajan mainitsemasta Caruna-kaupasta. Etenkin kun sähkön kulutus on pientä korkean perusmaksun vuoks,i kuluttaja maksaa ostamastaan tuotteesta pienen osan verrattuna tuotteen kääreeseen eli siirtoon. Kääreen hinnasta on vaarana, että siitä valuu ulkomaille.

Puhdas vesi on tulevaisuuden tärkeimpiä, ehkä tärkein luonnonvara ja sen hallinta on säilytettävä kansalaisilla eikä ulkomaisilla yhtiöillä kuten mm. osilla kaivoksilla näyttää käyneen. Me saamme jätteet ja alkutuotanto jalostetaan ulkomailla.

 

                                                                                       Juhani Kuitu

 

Lue myös:

Karmea virheliike – Ovatko eduskunta ja hallitus hereillä vai käykö niin kuin Carunan kanssa?