Matti Kitunen siirtyi ajasta ikuisuuteen

Matti Kitunen. Kuva: Lempäälän Kisan 100-vuotishistoriikki.

Yhden merkittävänä lempääläisen urheilumiehen elämänkaari sai päätepisteensä torstaina 19. maaliskuuta, kun etenkin painonnostossa jättiläismäisen elämäntyön tehnyt Matti Kitunen siirtyi taivaallisille punttisaleille rankan sairauden uuvuttamana. Kitunen oli syntynyt 16. heinäkuuta 1940, joten elämänkaarelle tuli mittaa 79 vuotta.

Kitusen juuret ovat rajan takaisessa Karjalassa Sakkolan Haitermaan kylässä, mutta syntymäpaikkana hänellä oli Kuortane, johtuen sota-ajan evakkotaipaleesta. Lempäälään Kitunen tuli sotien tauottua ja teki täällä etenkin urheilussa pitkän päivätyön harrastuspuolella.

Työuransa Kitunen teki merillä, hän oli sielultaan täysvireinen merimies. Hän sai meren kutsun 16-vuotiaana, ensimmäinen laiva oli Suomenlinnan lautta, josta ura urkeni ympäri maailmaa kiertäville rahtilaivoille, sittemmin Välimeren aluksille ja lopulta Silja Linen Suomen ja Ruotsin välisille jättiläisaluksille. Kitunen toimi perämiehenä ja oli suorittanut myös linjaluotsin pätevyyden. Hän ehti nauttia eläkeajasta reippaan kahden vuosikymmenen ajan.

Urheilu oli jo pienestä alkaen Kitusen sydänasia. Hiihto, nyrkkeily, uinti, yleisurheilu ja etenkin sen heittolajit sekä myös jalkapallo olivat hänen mielilajejaan. Kuitenkin yksi yli muiden oli painonnosto. Innostuksen painojen parissa aherrukseen hän sai työpaikoiltaan, sillä laivoilla vapaavuorossa lähes ainoa laji, mitä kykeni harrastamaan, oli voimailu.

Lempäälän Kisaan Kitunen tuli mukaan vahvasti 1970-luvun puolivälissä, jonka painonnostojaoston aktiiviksi Kitunen ryhtyi. Puitteet Kanavan koulun entisessä hiilikellarissa noin 45 vuotta sitten olivat vaatimattomat, mutta innon liekki lepatti korkealla lieskalla niin urheilijoilla kuin valmentajillakin. Kitunen oli innostava valmentaja, hän sai useita lahjakkaita urheilijoita koittamaan kovassa lajissa rajojaan.

Kitusen lukuisista valmennettavista voi mainita Reijo Lindströmin, Mika ja Ale Pekkosen, Ari Hopposen, Minna Riskin, Jari Pohjan, Juha-Petri Anttilan, Seppo Alimyllymaan, Esa Forsellin ja tuoreimpana Tokion olympialaisiin tiukasti tähtäävän Teemu Roinisen. Kukin heistä menestyi eri ikäluokissa ja painosarjoissa Suomen kärkitasolla. Valmennuksen ohella Kitunen koulutti itsensä painonnostotuomariksi ja tuomarikouluttajaksi.

Painonnostossa on Lempäälässä järjestetty vuosikymmenten aikana lukuisia kansallisen tason kilpailuita, niiden toimeliaana pääorganisaattorina Kitunen sai suurta kiitosta. Luottamustoimissa hän oli aikanaan Lempäälän Kisan puheenjohtajana (1981–85) sekä toimi painonnostojaoston pitkäaikaisena puheenjohtajana. Hän toimi myös Suomen Painonnostoliitossa lukuisissa eri tehtävissä. Näistä ansioista Kitunen on palkittu niin liitto- kuin seuratasolla korkeilla ansiomerkeillä.

Urheilun ohella rakas harrastus hänellä oli veneily. Pyhäjärven rannassa saattoi olla useampikin hänen omistamansa vene, joilla hän puolisonsa kanssa teki kesäisiä veneretkiä Pirkanmaan järvillä.

Matti Kitusta jää kaipamaan etenkin pitkäaikainen puoliso Auli sekä Hanna-sisko. Avioelämää Aulin kanssa olisi ensi syyskuussa tullut täyteen 50 vuotta. Myös iso joukko urheiluihmisiä ympäri Suomea muistaa Kitusen jämäkkänä ja aikaansaavana persoonana.