Lempääläinen koulu- ja urheilumies Teuvo Heula on poissa

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä päättyi lempääläisen merkittävän koulu- ja urheilumies Teuvo Heulan elämä. Heula lähti taivasmatkalle läheistensä ympäröimänä 91-vuotiaana. 

Teuvo Heula syntyi 25. tammikuuta 1931 Lempäälän Hakkarissa. Hänen isänsä oli valtakunnallisestikin tunnettu henkaritehtailija Niilo Heula. Teuvo Heula oli isänsä ja äitinsä Toini Marian nuorin lapsi, veljensä Eino menehtyi vain 21-vuotiaana.  

Heula lähti opintielle oppikouluun Tampereen Klassilliseen lyseoon, mistä hän valmistui ylioppilaaksi. Kouluaikana kipinä urheiluun syttyi ja alkoi roihuta isolla liekillä. 

Pikkupoikana Lempäälässä kaikki 1940–50-luvun suosikkilajit tulivat hänelle tutuiksi, mutta kouluaikana hänen päälajikseen valikoitui pesäpallo, missä huippuvuotensa edusti Tampereen Pyrintöä maan pääsarjassa. 

Pesäpallossa Heulan pelipaikka oli lajin vaativin eli lukkarin rooli. Teuvo Heulaa kuvataan yhdeksi 1950-luvun parhaista lukkareista koko maassa, mistä todisteena on muun muassa neljä edustusta lajin arvotapahtumassa eli Itä–Länsi-ottelussa. 

Pelaamisen ohella myös elämänura löytyi liikunnan alalta. Heula opiskeli Helsingin yliopistossa voimistelunopettajaksi. 

Oman huippu-uran jälkeen urheilu jatkui Lempäälässä ja Lempäälän Kisassa, pesäpallossa pelaajana ja valmentajana sekä eritoten yleisurheilussa valmennuspuolella. Heulan bravuurilajit olivat heitot, joissa hän valmensi monia lempääläisiä nuoria urheilijoita. 

Seuratyö sekä toimitsijatehtävät olivat Heulan sydäntä lähellä. LeKissä Heula toimi vuosikymmenten ajan eri rooleissa ja on palkittu seuran kultaisella ansiomerkillä. Toimitsijauran huippuhetki oli vuonna 1983, jolloin hän toimi Helsingin yleisurheilun MM-kisojen kiekonheittokilpailujen lajijohtajana. 

Teuvo Heula oli Lions Club Lempäälä-Kanavan perustajajäsen. Vuosikymmenten varrella tehty vapaaehtoistyö lasten ja nuorten hyväksi oli hänelle tärkeää ja mieluista. 

Koko työuransa Teuvo Heula teki liikunnanopettajana Lempäälässä. Vuonna 1958 vastavalmistunut Heula aloitti työnsä poikien liikunnanopettajana Lempäälän yhteiskoulussa, sittemmin ura jatkui peruskoulussa ja lukiossa. Myöhemmin hän osallistui myös koulun johtotehtäviin, eläkkeelle Heula jäi Hakkarin koulun apulaisrehtorin virasta vuonna 1991. Teuvo Heula tunnettiin Lempäälässä arvostettuna ja oikeudentuntoisena opettajana. 

Opiskeluaikanaan Heula tapasi Helsingissä raahelaisen Eija-Leenan (os. Pyhäniemi) (1938–2017) ja he solmivat avioliiton vuonna 1960. Avioliitto kesti 57 vuotta päättyen Eija-Leenan äkilliseen kuolemaan. Lapsia heille syntyi kolme Siru, Olli-Pekka ja Anna-Leena. 

Heula oli perheenisänä rakastava ja pedantti kodin peruskallio. Herrasmiehen imago oli Heulalle luontainen, hänelle tärkeää oli kunnioittaa kaikkia ihmisiä ja hoitaa työtehtävät, harrastustehtävät ja kotirooli viimeisen päälle vastuullisesti.  

2000-luvun alkuvuosien sairauskohtausten myötä Heulan yhteiskunnallinen osallistuminen väheni, mutta lasten ja lastenlasten elämässä mukana oleminen ja isällinen huolehtiminen säilyi. Maailman tapahtumien seuraaminen, keskustelu ja pohdiskelu oli hänelle tärkeää viimeisiin hetkiin saakka. Itselleen rakasta urheilua Heula seurasi innokkaasti, ottaen kantaa vielä muutama päivä ennen kuolemaansa suomalaisten edesottamuksiin Pekingin olympialaisissa. 

Heula on haudattu läheisten läsnä ollessa. Häntä jäivät kaipaamaan kolme lasta ja viisi hänelle erittäin tärkeää lastenlasta sekä iso joukko ystäviä.