Mies kehitti vaimon iloksi uudenlaisen tuuletustelineen

Vaimo Irma-Liisa Korkatti on tyytyväinen miehensä Mika Korkatin innovaatiosta. Näppärä mattoteline helpottaa siivouspäivän urakointia. Kuva: Duster Design Oy

Kun Lempäälässä asuvilla Irma-Liisa ja Mika Korkatilla on siivouspäivä, isännän tehtäviin kuuluu mattojen tamppaaminen ja tuulettaminen ulkona.

– Asetelma on kodin perintöä. Äiti opasti minut aikoinaan tämän jalon taidon pariin, ja Irma-Liisan kanssa olemme jatkaneet samalla systeemillä, Korkatti kertoo.

Hän muistaa hyvin erään talvisen siivouspäivän joidenkin vuosien takaa. Kotitalon takapihalla odotti ei-toivottu näky. Mattoteline oli kovan pyryn jäljiltä lumen peitossa. Tuntui tympeältä ryhtyä kolaamaan tilaa telineen ympärille ja puhdistamaan kapinetta lumesta.

Lumen peitossa pihalla seissyt tuuletusteline sai miehen miettimään, voisiko mattojen tamppauksen ja tuuletuksen hoitaa aiempaa helpommin. Silloin miehen mielessä välähti ensimmäisen kerran ajatus, miksei mattoteline voisi olla kiinni rakennuksen seinässä. Se olisi lähellä, eivätkä sen jalat olisi tiellä.

Kolatessa Korkatin ajatukset lähtivät lentoon. Jos seinään kiinnitetyssä telineessä olisi sivusuuntiin liikkuvat putkivarret, miten helppoa olisikaan piiskata matot oikein kunnolla. Työskentelytilakin olisi parempi kuin vanhan telineen kanssa.

Vaimon toivomus oli, että matot tampattaisiin molemmilta puolilta. Mattojen kääntäminen oli silloista telinettä käyttäessä kuitenkin niin hankalaa, että toive jäi toteuttamatta kerran jos toisenkin. Vaan entäpä jos putkivarret olisivat päällekkäin? Maton voisi silloin kääntää ja pudottaa helposti varrelta toiselle.

Sisälle palatessaan mies huikkasi vaimolleen, että nyt oli mielessä aikamoisen hyvä idea mattotelineeksi.

 

Ainakin kerran on välähtänyt

 

Mainio idea hautautui arjen kiireiden alle muutamaksi vuodeksi. Sieltä se nousi esille eräänä pimeänä talviaamuna kerrostalon pihalla, kun Korkatti oli lähdössä liikkeelle kaverinsa kanssa. Auton valot osuivat perinteiseen mattotelineeseen, joka oli täysin lumen peitossa.

Korkatti kertoi ideastaan uudenlaiseksi tuuletustelineeksi. Kaverin mielestä oivallus oli niin hyvä, että sille kannattaisi hakea tuotesuoja.

– Innostuin sen verran, että olin yhteydessä ELY-keskuksen innovaatioasiantuntijaan. Hänen luonaan voi käydä luottamuksella kysymässä mielipidettä omasta ideasta. Innovaatioasiantuntija katsoi piirrostani ja piti ideaa käyttökelpoisena.

Seuraavaksi selvitettiin tietokannoista, oliko tällaiselle telineelle jo myönnetty tuotesuoja. Ei ollut. Korkatti päätti hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta hyödyllisyysmallisuojaa eli niin sanottua pikkupatenttia. Tuttu alan ammattilainen teki sitä varten koneelliset piirustukset. Mallisuojan saaminen oli omalla tavallaan juhlava hetki.

– Minulla oli paperi, jota voin näyttää vaimolle ja sanoa, että on meikäläisellä ainakin kerran välähtänyt, mies vitsailee.

Korkatti mietti, että olisi mukavaa, jos itse kehitelty tuuletusteline olisi edes oman talon seinässä. Uudet yhteistyökumppanit saatiin Riihimäen ja Kymen ammattikorkeakouluista, joissa tuotetta kehiteltiin kesäprojektina eteenpäin.

 

Kotimaisuus on tärkeä arvo

 

Aikanaan Dusteria ryhdyttiin valmistamaan myyntiin. Keksijälleen tärkeä arvo on se, että hänen suunnittelemansa tuote tehdään Suomessa. Nokialla toimiva Purso Oy on perinteikäs alumiinipursottamo ja myös maailman ympäristöystävällisin alumiinin käsittelijä. Dusterit valmistetaan siellä osittain käsityönä.

Korkatti kuvailee tuotekehittelyä eläväksi prosessiksi, jossa alkuperäisen käyttötarkoituksen rinnalle voi löytyä uusia. Niinpä Dusterkaan ei ole enää vain mattoteline, vaan sitä käytetään myös vuodevaatteiden ja muiden tekstiilien tuulettamiseen ja kuivaamiseen.

– Yksinkertaiselle ja arkiselle tuotteelle voi löytyä monia käyttötarkoituksia, kun ei anna alkuperäisen ajatuksen rajoittaa mielikuvitusta.

Dusterin ympärille on suunnitteilla kokonainen tuoteperhe, jonka parissa yrittäjällä riittää nyt työtä. Keksinnön saattaminen valmiiksi tuotteeksi on ollut niin mielenkiintoinen ja palkitseva kokemus, että mies haluaa rohkaista muitakin ihmisiä testaamaan omien ideoidensa toimivuutta.

 

Korona koettelee

 

Mika Korkatti arvelee parhaillaan jylläävän koronaviruspandemian vaikuttavan kaikkiin yrityksiin ja ihmisiin. Yksinyrittäjänkin tuloksessa se jo näkyy.

– Kevään messut on peruttu, ja se myynti ainakin on pois liikevaihdosta. Yleinen epävarmuus heijastuu ei välttämättömiin hankintoihin, joten kyllä tässä tarkkana saa olla. Onneksi minulla on pienet kiinteät kulut, joten eiköhän tästä selvitä säästämällä, jos ei tämä koko kesän sesonkia pilaa.

Vallitsevasta tilanteesta huolimatta Korkatti on tyytyväinen saadessaan toimia yksinyrittäjänä. Se palkitsee, jos kohta luo myös haasteita.

– Yksin toimiessa haastavaa on tietenkin oma rajallisuus niin voimavarojen kuin osaamisenkin suhteen. Myös pirteän ja innostuneen mielen ylläpito pitemmässä juoksussa vaatii tsemppaamista.

Korkatti on huomannut, että on helppo jäädä yksin omiin uriin ja kehittyminen pysähtyy.

– Palkitsevaa ovat tietenkin nopeat päätökset, kun itse saa tehdä, kuten haluaa – ja hyvät palautteet asiakkailta Dustereista.

 

Design Duster Oy

Henkilökunta: Yksi yksinyrittäjä.

Tuotantotilat: Tuotanto ja logistiikka alihankintana, toimisto kotona Lempäälässä.

Yrityksen liikevaihto: 105 000 euroa.

Tuotteet: Duster tuuletus- ja kuivaustelineet.

Markkinointi: Tuotteita saatavilla Duster.fi nettikaupasta ja edustajilta.

Markkina-alue: Vientiä 5,0 prosenttia liikevaihdosta. Dustereita on myyty kotimaan lisäksi Ruotsiin, Viroon, Saksaan, Itävaltaan, Englantiin, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin.