Osuuko konkurssiaalto Lempäälään ja Vesilahteen?

VIime vuonna asetetulla määräaikaisella lakimuutoksella on tavoiteltu sitä, ettei konkurssiin aseteta yrityksiä, jotka ovat joutuneet koronatilanteen vuoksi tilapäisiin vaikeuksiin.

Korona lamaannutti viime vuonna monien yritysten toiminnan, mutta Lempäälään syntyi pandemiasta huolimatta uusiakin yrityksiä.

Lempäälän Kehityksen mukaan yritysten määrän nettolisäys oli viime vuoden aikana 101 yritystä. Kasvu oli koronasta huolimatta jopa nopeampaa kuin edellisenä vuonna 2019, jolloin nettolisäys oli 79 yritystä.

 

Tilastokeskus puolestaan kertoo, että konkurssihakemusten määrä on Suomessa pudonnut poikkeuksellisen alas. Tammi–marraskuussa 2020 konkursseja pantiin koko maassa vireille 2 045, mikä on 414 konkurssia, eli lähes 17 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Huomioon täytyy kuitenkin ottaa, että konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella viime vuoden toukokuun alusta alkaen. Lakimuutos on tällä hetkellä voimassa 31. tammikuuta saakka. Eli vielä tämän viikon.

 

Lakimuutos on rajoittanut velkojan mahdollisuutta hakea velallista konkurssiin. Muutoksella on tavoiteltu sitä, ettei konkurssiin aseteta yrityksiä, jotka ovat joutuneet koronatilanteen vuoksi tilapäisiin vaikeuksiin.

Nyt määräaikaisen lain päättyessä pelkona on, että konkurssihakemusten määrä tulee lisääntymään, kun markkinoilla on kannattamattomia ja maksukyvyttömiä yrityksiä. On puhuttu jopa konkurssiaallosta.

 

Millä voimalla aalto lopulta iskee, hyökynä vai pieninä pärskeinä, jää nähtäväksi. Selvää kuitenkin on, että turhia konkursseja pitää pyrkiä välttämään. Yrityksille ja yrittäjille on tarjolla esimerkiksi Talousavun talous- ja velkaneuvontaa.

 

Lue myös:

Tammikuussa päästään uuteen kirjastoon, muttei ramppia pitkin