Olisiko aika panna suu säkkiä myöten?

Kunnat eivät voi jatkaa nykyisellä menolla pitkään. Kuntien positiivisia tuloksia vuodelta 2020 ollaan otettu riemulla vastaan, vaikka taustalla on oikeasti valtion äärimmäisen raskas velkaantuminen. Nyt vaalien alla ei mieluusti puhuta taloudellisesta tulevasta kuvasta, sillä se tulee olemaan kaikkea muuta kuin ruusuinen.

Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta eli lainojen yhteismäärä on paisunut lähes 24 miljardiin euroon, josta pelkästään vuonna 2020 lainaa otettiin 1,5 miljardia euroa lisää. Lainakanta on jatkanut kasvamistaan yhdenjaksoisesti vuodesta 1999 asti. Samalla väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee, mikä merkitsee, että julkisia palveluita rahoittavia työssäkäyviä on yhä vähemmän.

Samaan aikaan kun palveluiden rahoittaminen on huolestuttava, menopuolella lähes kilpaillaan siitä, kuka lisää eniten menoja. Etenkin nyt kuntavaalien alla ehdokkaat haluavat lisätä menoja. Valtio auttaa tässäkin projektissa lisäämällä jatkuvasti kunnille lisää velvollisuuksia. Yllä sanottuun tiivistyvät kuntien rakenteelliset ongelmat. Kauanko näin voidaan jatkaa?

Lempäälässä huoli taloustilanteesta näkyy lähinnä puheissa, mutta ei päätöksissä. Julkisen talouden tervehdyttäminen ei ole näyttänyt olevan kovin tärkeä tavoite. Kuinka moni puolue on halunnut maltillistaa investointeja tai tarkastella uudelleen palveluiden järjestämistä ja tehokkuutta? Kunnanvaltuustossa nämä teemat ovat loistaneet poissaolollaan.

Kun jaettavaa rahaa on aina vähemmän kuin jakokohteita, niin millä tämä epäsuhta ratkaistaan? Jatketaanko veroprosentin kasvattamista, kuten viimeiset 30 vuotta on lähes yksinmaisesti tehty? Valtakunnallisesti kunnallinen tuloveroprosentti on laskenut viimeksi 1997. Milloinhan keskituloisilla tulee raja vastaan?

Totuus tulee olemaan karu, kun valtion tuet laskevat miljardiluokassa vuonna 2022 ja valtionosuuksia aletaan pienentää valtiontalouden paikkaamiseksi. Työllisyyspäätöksiäkään ei näy eikä kuulu. Kokoomus tuntuu olevan aika yksin vaatimassa ”kakun” kasvattamista sen sijaan, että kilpailtaisiin menojen kasvattamisesta. Lempäälän Kokoomus onkin tehnyt viisaat linjaukset kuntavaaliohjelmaansa, johon suosittelen tutustumaan.

 

Totti Hämäläinen

kunnanvaltuutettu (kok.)

Kommentointi on suljettu.