Mariga Jouini on Funkkis-Esson pajamummo – Hän kuuntelee ilot ja murheet ja huolehtii, että nuoret saavat murua rinnan alle

Pajamummo keittää kahvia, tekee voileipiä, siivoilee paikkoja ja kuuntelee nuorten juttuja. Kuva Kari Pusa

Lempäälän Funkkis-Essolle haettiin aiemmin tänä vuonna vapaaehtoisina toimivia aikuisia. Lisäkäsiä pajailtoihin, tai kuten Jokke Suomela esitti maaliskuussa: ”vaikka joku motoristimummo, joka keskustelisi nuorten kanssa ja katsoisi heitä silmiin”.

Toiveet kannattaa lausua ääneen, sillä ne voivat hyvinkin toteutua. Funkkis-Essolla on nyt oma pajamummo, lempääläinen Mariga Jouini.

Jouini tuntee hyvin pajamaailmaa, vaikkei itse varsinainen motoristi olekaan.

– Olen viettänyt aikoinaan paljonkin aikaa pajoilla. Edesmennyt miesystäväni harrasti rallia ja rata-autoilua, joten olin mukana kisoissa. Työskentelin joskus myös autokorjaamossa tsupparina, Jouini taustoittaa.

Moottoripajalle Mariga Jouinin innosti ilmapiiri. Aiempaa taustaa vapaaehtoistyöstä hänellä ei ole.

– Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja liikuntarajoitteinen, joten en voi hirveästi hölkkäillä, mutta tykkään kovasti touhuta ja tällaisesta toiminnasta. Se sopii eläväiselle luonteelleni, Jouini kertoo.

– Miniä tiesi kertoa, että pajalle etsitään vapaaehtoista. Otin yhteyttä ryhmään ja ehdotin itseäni hommaan.

Moottoripajalle löytyi pajamummo, Mariga Jouini. Vapaaehtoisia hän näkisi Funkkis-Essolla mielellään lisääkin. – Jos olisi lisää osaavia henkilöitä opastamassa nuoria, niin se olisi mahtava juttu.

Mariga Jouini on pajailtoina tiistaisin ja torstaisin paikalla. Hän keittää kahvia ja tekee voileipiä, ja välillä paistaa pannukakkua ja lettuja.

– Nakkipiilot ovat nuorten suosikkeja. He kyselevät minulta aina välillä, milloin taas seuraavan kerran saavat niitä, hän hymähtää.

– Välillä minulla on pikkuapulaisiakin, esimerkiksi Suomelan Maija on auttanut voileipien teossa, Jouini mainitsee.

Mariga Jouini pitää seuraa ja kuuntelee nuorten juttua. Nuoret kertovat hänelle ilojaan ja murheitaan. Kun on luppoaikaa, pajamummo siivoaa ja laittaa paikkoja.

Illat pajalla menevät usein vilauksessa.

 

Moottoripaja toimii pitkälti lahjoitusten varassa, ja näin on myös ruoan suhteen. Mariga Jouini hakee viikoittain ylijäämäruokaa keskustan päivittäistavarakaupoista.

– Olen käynyt kertomassa paikallisille kauppiaille toiminnastamme ja pyytänyt tukea iltapalaan. Runsain mitoin olemme saaneet leipää ja hedelmiä, joukossa välillä herkkujakin. Keskustan Lidl, K-market ja S-market ovat tukeneet toimintaamme.

– Myös Varikko ja Kierrätyspuoti ovat tukeneet meitä tavaralahjoituksin. Heiltä olemme saaneet täydennystä keittiöön.

– Moottoripaja on yhdistyspohjainen, ja evästämme monta nuorta, joten rahaa ei aina löydy niin paljon kuin menisi, Jouini kuvaa.

Pajalla nuoret voivat huoltaa ja korjata omia kulkupelejään tai rakentaa yhteisiä projekteja.

– Täällä on ohjausta, muuta seuraa ja vähän iltapalaa. Oppivat he täällä myös asioita, kuten, että he ovat itse vastuussa tavaroistaan ja että mopoja ja pyöriä on huollettava. Ryhmässä on myös osattava toimia.

– Tämä on hyvä paikka, Mariga Jouini sanoo.

 

Lue myös:

Vuoden Lempo on Lempäälän Werstas