Hoitajien palkkakuoppa on työmarkkinajärjestöjen taitamattomuuden tulosta

Kolumnisti Piikki kirjoitti hoitajapulasta ja kritisoi heidän neuvottelutaktiikkaansa (LVS 18.5.). Olen Piikin kanssa samaa mieltä, mutta neuvottelutaidon puute koskee mielestäni koko työmarkkinakenttää. Eräs kollegani sanoi ”työmarkkinaneuvottelijoiden taidoilla ei myytäisi yhtään kuorma-autoa”. Olen siitä samaa mieltä.

Sitten hoitajien palkkavaatimuksiin. Kun palkka on sellainen, että sillä on vaikea tulla toimeen ja huomioonottaen työn vastuullisuus, sekä
muutenkin ajoittain varsin epämiellyttävää. Esimerkiksi tapaturmissa loukkaantuneet voivat olla ruhjoutuneita ja verisiä. Heitä pitää
puhdistaa, valmistella lääkärin käsittelyyn ja käsittelyn jälkeen laittaa siteet. Sitten ovat humalaiset itsensä kolhineet, joilla voi olla molemmat löröt pöksyissä. Tällaiset ”asiakkaat” ovat hoitajien työtä ja lisäksi tulevat kaikenlaiset tutkimukset erilaisilla laitteilla.

Olen ollut Hus/Hyvinkään sairaalassa joitakin kertoja ja näkemäni ja kokemani perusteella mielestäni hoitajien palkka on työhön nähden kelvottoman pieni, kun yhteiskunnan paljon helpommista töistä maksetaan jopa kaksinkertaista palkkaa.

Tämä palkkakuoppa on työmarkkinajärjestöjen taitamattomuuden tulos. Kyllä vappu- ja vaalipuheissa ollaan solidaarisia, mutta kun arki koittaa, niin silloin ”vaalikarja” unohdetaan ja ollaan perseet penkissä hoitajiin nähden kaksinkertaisella eduilla.

Työolot ja johtaminen on tietysti tärkeää, ja näyttää, että hyvinvointialueilla ainakin ylin johto on huippua, kun palkat ovat 17 000 – 19 000 euroa.

Yhteiskunnan töissä on se huono puoli, ettei sopimatomasta työntekijästä päästä helposti eroon.

Seppo Jutila MKT
Rajamäki

 

Lue myös:

Piikki: Ylös poteroista