Kun Sami Taustila oli lapsi, hänellä oli haave, jollaista monella lapsella ei ollut. Hän halusi perustaa oman museon.
– Minulle varattiin yhdestä huoneesta oma tilakin tätä tarkoitusta varten, Taustila muistelee.
– Tykkäsin keräillä kaikenlaista, kuten sotilasmerkkejä.
Kun Taustila myöhemmin pääsi armeijasta, hänen silloisen tyttöystävänsä isä, Pulakan Jukka, järjesti huutokauppoja.
– Hän oli ammatiltaan poliisi ja sai sitä kautta aina säännöllisesti toimeksiantoja huutokauppojen pitämiseen. Olin mukana näissä huutokaupoissa ja sitä kautta päädyimme entisen tyttöystäväni ja Jukan kanssa perustamaan antiikkiliikkeen. Eron myötä he jatkoivat sitten omia polkujaan ja minä omia.
Aivan itsestään selvää Taustilan jääminen antiikkialalle ei kuitenkaan ollut. Hän pääsi myöhemmällä iällä reserviupseerikouluun ja sitä kautta hänellä olisi ollut työ ja ammatti armeijassa valmiina.
– Vakavan loukkaantumisen myötä jouduin luopumaan näistä urahaaveista.
Sami Taustilalla on ennen Lempäälän huutokauppahuone Aleksia ollut antiikkiliikkeet Helsingissä ja Viialassa, yhtäjaksoisesti hän on toiminut alalla vuodesta 1998 lähtien.
Aleksi on toiminut Lempäälässä jo 12 vuotta, mutta suurin osa hänen asiakkaistaan on muualta Suomesta ja ulkomailta. Korona-aika on lisännyt ulkomaisia ostajia vielä entisestään.
– Suomalainen design on se, mitä haetaan, aina 1950-luvulta 1980-luvulle. Ostajina on asiakkaita Japanista ja muualta Aasiasta ja ympäri Eurooppaa. Lasiesineet, huonekalut ja nyt erityisesti design-lamput ovat kovassa suosiossa. Kiinassa ja Japanissa muun muassa Arabian design 1960- ja 70-luvuilta on valtavan kysyttyä.
Suurimmat löydöt Taustila on tehnyt perikunnilta. Kun joku soittaa ja kertoo, että perukirjat on tehty ja heillä olisi nyt kuolinpesän esineistöä tulossa huutokaupattavaksi, Taustilan neuvo soittajalle on, etteivät he ennen hänen käyntiään paikan päällä koske mihinkään tai heitä mitään pois. Esimerkiksi pieni yksittäinen pinssi päätyy helposti poisheitettäväksi, vaikka se saattaa olla usean sadan euron arvoinen.
Antiikkialalla tieto on valttia ja Taustila on kasvattanut omaa tietomääräänsä jatkuvasti niin lukemalla kuin työnsä kautta. Kun vastaan tulee erikoinen esine, hän usein ottaa siitä kaiken mahdollisen selville. Hänellä on myös suuri joukko keräilijöitä ja muita alan asiantuntijoita, joita hän tarvittaessa hyödyntää esineiden arvioinnissa.
– Ala on niin valtavan laaja, ettei kaikesta millään voi tietää kaikkea. Monet keräilijät ovatkin erikoistuneet johonkin tiettyyn asiaan, esimerkiksi tiettyyn aikakauteen tai suunnittelijaan ja tietävätkin siitä sitten kaiken tarvittavan. Antiikkikauppiaat auttavat myös toisiaan tarvittaessa, eniten minulla on ollut yhteistyötä nyt jo eläkkeelle jääneen Wenzel Hagelstamin kautta.
Yhdeksi hienoimmista löydöistään Taustila nimeää Kultarannan saunan historiikin, saunan rakennusvaiheet ovat olleet mielenkiintoiset. Myös 1800-luvun isokokoinen apteekin vaakuna on jäänyt Taustilalle mieleen, niitä on Suomessa jäljellä tiettävästi vain viisi.
– Yhdeltä edesmenneeltä ystävältäni tuli myyntiin Suomen vaakuna, joka oli tarkoitettu tulevalle Suomen kuninkaalle. Sitten kun kuningasta ei tullut, vaakunan omistus siirtyi kyseisen suvun omistukseen.
Antiikki ja huutokaupat kiinnostavat myös aivan tavallisia ihmisiä, erityisesti sisustusmielessä. Kotiin tai kesäpaikkaan halutaan jotakin tiettyä ja Taustilasta on mukavaa, että myös nuoret ovat innostuneita antiikista.
Nykyisin suurin osa huutokaupoista järjestetään netissä, mutta myös itse keskustassa sijaitseviin liiketiloihin voi tulla poikkeamaan kaikkina arkipäivinä.
Teksti: Annika Pusa