Lempäälään tarvitaan uusia päiväkoteja ja kouluja

Uusia asuntoja tulee tuhansia Lempäälään, mutta missä on uudet päiväkodit, koulut ja terveyspalvelut? Lempäälän kunnan kotisivuilla ja totta kai Lempäälän-Vesilahden Sanomissakin esitellään hienoja uusia suunnitelmia rakennuttaa lisää kerrostaloja keskustan alueelle 2023−25. Ruskea-ahteeseen nousee asuntomessualue 2026, Sääksjärven keskustaan tulee uusia asuntoja lähivuosina…

Olen lukenut uutisia siitä, miten ala-asteet ovat tupaten täynnä koululaisia, vanhoja päiväkoteja puretaan ja väistötiloja etsitään sekä miten terveyskeskuksen puhelinlinjat ovat niin täynnä, että takaisinsoittoa ei kuulu pariin päivään. Olen jopa lukenut juttuja, että Kuljun ja Vesilahden terveysasemat lakkautettaisiin ja että kaikki toiminta siirrettäisiin Lempäälän keskustan terveysasemalle. Hammaslääkäripalveluissa on yli vuoden pituinen hoitovaje koronapandemian vuoksi koska hammaslääkäreitä saada palkattua.

Mutta en ole lukenut uutisia uusista päiväkodeista, ala-asteista tai terveyspalvelujen laajenemisesta. Ettei nyt vain taas kävisi niin, että myöhemmin todetaan, että ”hupsis, emme olleet varautuneet näin monen lapsiperheen/uudisasukkaan muuttamiseen Lempäälään” ja kuljetetaan parakkeja ympäri Lempäälää kouluille ja kulutetaan täysin loppuun kaikki hoitohenkilöt terveyskeskuksessa, minkä vuoksi hoitojonot vain kasvavat entisestään ja ollaan samanlaisessa päiväkotikaaoksessa kuin Tampereella tällä hetkellä. Annetaan vain lähetettä käteen, että käypä hoitamassa ja tutkituttamassa itsesi Tampereella Pihlajalinnassa, kun meillä ei palveluita riitä sinulle.

En tosiaan haluaisi lukea uutisia olemassa olevien suurten ala-asteiden laajentamisesta, vaan haluaisin lukea iloisia uutisia uusista, uusille alueille tulevista päiväkodeista ja kouluista, kuten Ruskea-ahde/Kuivaspään alue sekä Laasonportin alue ja uusia päiväkoteja Sulkolan, Sarapiston, Ahonperän sekä Höytämön/Paunun alueelle. Nyt näiden alueiden kaikki lapset laitetaan isompiin, kauempana oleviin päiväkoteihin ja kouluihin, ja kyseisillä paikoilla on paljon uudisrakentamista. Eikö olisi järkevämpää ekologisuuden, talouden, lasten terveyden ja ajan säästämisen vuoksi tarjota palveluita lähempää kotia? Säästyisi niin kunnalla kuin perheillä rahaa lasten kuskaamisessa ja luokka-/ryhmäkoot saataisiin inhimillisemmiksi sekä työntekijöiden työkuormitus vähentyisi ja lapset pystyttäisiin huomioimaan paremmin yksilöinä, mikä taas nostaisi alojen mielekkyyttä uusien työntekijöiden silmissä.

 

Kuinka paljon pitää kunnassa olla asukkaita, että tänne saadaan taas oma poliisiasema? Näköjään yli 24 000 ei vielä riitä. Riittääkö yli 25 000? Valkeakoskella on oma poliisiasema ja siellä on vain 21 000 asukasta. Nyt kun tuo keskustan alue rautatien toiselta puolelta laitetaan uusiksi ja taas rakennetaan niitä kerrostaloja, niin voisiko sen yhteyteen tehdä myös uuden karheen poliisiaseman? Poliisien määrärahat eivät tietty ole kunnan päätettävissä, mutta voisi tätä omaa poliisiasemaa kunnan päättäjät vähän ajaa valtion suuntaan enemmän ja näkyvämmin. Porkkanana voisi tarjota uutta hienoa poliisiasemaa ja sitä, että muutama työtön poliisi Lempäälässä, Vesilahdessa ja ympäristökunnissa saisi töitä. Valtion päättäjät tuntuvat tykkäävän kaikesta uudesta ja työllistymisen parantamisesta.

Tott akai olisi iso taloudellinen satsaus kunnalta alkaa rakentaa uusia päiväkoteja ja kouluja sekä poliisiasemaa, mutta uskoisin, että säästyttäisiin monelta hiustenrepimisiltä, kuntalaisten mielipahalta, työntekijöiden työuupumuksilta sekä lasten mielenterveysongelmilta ja näistä johtuvilta hoitokustannuksilta, kun nyt toimittaisiin ennakoivasti edes tämän kerran. Sitten on hyvä jatkaa asukasmäärän kasvattamista entisestään, kun infrastruktuuri olisi kunnossa ja valmis kasvuun. Ja jos nyt kunnan päättäjien vastaus tähän on, että ”me tarvitaan lisää veronmaksajia maksamaan nuo rakentamiset ja kaikkia kuntalaisia ei voi miellyttää”, niin tämän kuntalaisen vastaus heille on, että nyt mennään takamus edellä puuhun, ja te kasvatatte nykyisten kuin myös tulevien kuntalaisten elämisen ongelmia entisestään. Eikös kunnan päättäjien kuuluisi tehdä kunnasta kannattava paikka elää?

Tähän kohtaan Lempäälän kunnan moton käytännössä näyttäminen tulisi tarpeeseen eikö? Kunnan, joka sanoo ”kyllä”.

 

Maiju Haavisto