Lempäälän keskustan ruma arpi umpeutuu lopulta

Telkäntaipaleen sillan on tarkoitus valmistua kesään mennessä.

Kauan odotettu Telkäntaipaleen silta valmistunee kesään mennessä. Kevyen liikenteen sillan merkitys Lempäälän keskustarakenteen yhdistäjänä on huomattavan suuri. Nyt kannattaa katsoa keskustaa tarkalla silmällä. Vuoden kuluttua kuntakeskuksen ilme ja olemus on toisenlainen.

Telkäntaipaleen siltatyömaa on ollut ruma arpi keskellä kasvavaa kuntakeskusta. Sillan avaaminen yhdistää rautatien jakaman keskustan vanhan ja uuden puolen. Uskon, että valmistuessaan kävelysilta poistaa monta ongelmaa, joista modernia Lempäälä-taloa on moitittu. Lempäälä-talon saavutettavuus kirjastoineen, kokous- ja työtiloineen sekä seurakunnan ja yrittäjien kohtaamispaikkoineen paranee merkittävästi sillan myötä. Todennäköisesti myös Erik Ednerin puisto ja tori löydetään aiempaa helpommin.

Oma merkityksensä Lempäälän keskustan eheytymisestä on myös tulevalla Lempoisten seurakuntatalon peruskorjauksella. Ajatuksellisesti seurakunnan toimintojen palaaminen kirkonmäelle sitoo kunnan ja seurakunnan yhteen Telkäntaipaleen sillalla. Vanha ja uusi kohtaavat lopulta suunnitellulla tavalla.

Lempäälän keskusta on rakentunut ja kasvanut vauhdilla. Siltahankkeen pitkittyminen on jarruttanut kohtuuttomasti keskustan eheytymistä. Visioista kannattaa pitää kiinni, se takaa valmistuessaan ehjän kokonaisuuden.

Myös Vesilahti on kaavoittamassa kuntakeskustaan uusiksi. Vaikka kunnat ovat erilaisia, naapureiden onnistumisista ja virheistä kannattaa ottaa opiksi. Visioiden toteutumisella on valtava merkitys kuntakeskusten elinvoimaan.