Mokoma odottelee kavereita Onkemäellä − Säijässä seurattiin viittä merikotkaa ja harmaalokkeja

Mokoma-laulujoutsen odottelee muuttomatkalta pian palaavia kavereitaan Onkemäellä. Mokoma on selvinnyt jo viidennestä talvesta Raisa Lindellin täysihoidolla eli ruokinnalla kahdesti päivässä. Kuva: Merja Rasi

 

Vesilahden kuuluisin lintu, Onkemäellä jo viidettä talvea sinnittelevä ”Mokoma”-laulujoutsen odottelee  hyväkuntoisena  Onkemäen purolla ja järvellä  muuttomatkalta palaavia kavereita, muuttojoutsenia.  Eikä kauan enää tarvitsekaan kaivata läheisen Hirvijärven joutsenparia, sillä ensimmäisiä joutsenia Pirkanmaalle on jo saapunut.

Mokoman ei silti tarvitse tuntea yksinäisyyttä, sillä purolla talvehtii joutsenen kanssa viisi sinisorsaa. Täysihoito on turvattu Raisa Lindellin ruokkiessa kahdesti päivässä.

Surkuttelin joutsenreppanaa, mutta joutsenta seurannut ja kuvannut Merja Rasi palautti lintumiehen maan pinnalle:

− Sääliä ei Mokomaa kannata. On tarkka ruoka-ajoistaan eli odottaa Raisaa aamulla ja iltapäivällä.  Kovin ”tärkeä” tyyppi. Varsinkin, jos sattuu kävelemään tiellä. Ei väistä autoja.

 

 

Siellä etäällä ne kaartelevat Säijänselän yllä: viisi merikotkaa ja kaksi harmaalokkia, kevään muuttajia. Talven perinteiselle merikotkaretkelle Säijän rannalle kokoontui 28 lintuharrastajaa oppaana toimineen Kim Hietikon johdolla. Kuva: Hannu Järvinen

Lauantaina 25. helmikuuta oli vuorossa odotettu merikotkaretki Säijän Typynrannasta merelliselle Säijänselälle, jossa merikotkia kokoontuu talvisin jäälle norkoilemaan verkkoavannoilta ja pilkkijöiltä jättökaloja ja kalanperkeitä.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen retkiopas Kim Hietikko johti 28 hengen joukkoa kiikaroimaan selälle. Kauaa ei tarvinnutkaan tähystellä, kun etäällä kaarteli viisi merikotkaa ja kaksi harmaalokkia, kevään muuttajia.

Hietikko on kokenut lintumies ja rengastaja, joka ”kihlasi” viime kesänä 32 kalasääskeä, kolme muuttohaukkaa ja 46 kanahaukkaa

Ennakkotiedot kertoivat, että tänä talvena merikotkien enemmistö on kokoontunut Säijänselän pohjoisosiin sekä Pyhäjärven  Sorvan- ja Saviselälle, missä kalastajia on ollut enemmän verkoillaan.

Lempäälän ja Vesilahden pesivät merikotkat ovat aloittaneet jo haudonnan. Jos merikotkan pesä on tiedossa, sen läheisyydessä ei ole syytä kulkea tai oleskella lainkaan, sillä merikotka on hautomisaikana herkkä häiriöille ja hylkää helposti pesänsä.

 

Jouko Sipari   suoritti Vesilahden Narvassa talvilintujen kevätlaskennan 25. helmikuuta. Lintulajeja nähtiin 18 ja yksilöitä kaikkiaan 344.

Runsain laji oli ruokinnan turvin yleistyvä viherpeippo 78 yksilöllä.  Pikkuvarpusia löytyi 38, mutta ei enää yhtään taantuneita varpusia.  Talitiaisia laskettiin 71 ja sinitiaisia 31, joten perustiaiset on hyvin selvinneet talvesta.  Kuusitiaisia havaittiin yksi, mutta hömö- ja töyhtötiaiset olivat kateissa.

Varislinnuilla menee turhankin hyvin muuhun linnustoon verrattuna, sillä naakkoja Narvassa oleskeli 58 ja harakoita 26.  Marjalinnuista nähtiin vain kaksi mustarastasta. Pihlajanmarjoja ei ole.