Eduskuntavaaleja jäljiteltiin Lempäälän Virta-kampuksella – ”Ei äänestäminen vaikeaa ole”

Jasper Ylämäki oli ensimmäisten nuorisovaaleissa äänestäneiden joukossa. Kuva: Joonas Leskinen

– Menkää harjoittelemaan, rohkeasti vaan, opettaja Johanna Järä kannustaa kahta nuorta naista.

Lempäälän Virta-kampuksella on torstaina ja perjantaina käynnissä nuorisovaalit, joissa äänestää saavat kaikki alle 18-vuotiaat lukion ja Tredun opiskelijat.

16-vuotiaat Iina Hämeenniemi ja Inari Järvelä siirtyvät tutkimaan aulassa olevaa ehdokaslistojen yhdistelmää, mutta siihen matka jää: sopivaa ehdokasta ei löydy.

– Yhteiskuntaopin tunneilla on perehdytty vaaleihin ja muillakin tunneilla puhuttu niistä, mutta en tiedä ketä äänestäisi. Vaalikoneissa kärkiehdokkaat vaihtelevat, Inari Järvelä harmittelee.

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Järä tunnistaa haasteen.

– Vaalikoneita tehdään aika lailla, mutta nuorilla vaikeus on siinä, kun tulokseksi tulee eri ehdokkaita. Pirkanmaalla on reilusti yli 200 ehdokasta, joten ei valinta helppo ole, hän toteaa.

Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Käytössä on oikeiden vaalien tapaan äänestyskopit, vaaliuurnat ja -virkailijat. Kuva: Joonas Leskinen

Eduskuntavaaleja jäljittelevissä nuorisovaaleissa oli silti torstaina lupaava alku. Äänestämässä kävi ensimmäisen puolen tunnin aikana parikymmentä nuorta, 16-vuotias Jasper Ylämäki yhtenä heistä.

– Menin heti kun äänestämään pääsi. Kun oli mahdollisuus vaikuttaa, niin miksei. En siinä menetäkään mitään, Ylämäki avasi äänestysinnokkuuttaan.

Ehdokasta Ylämäellä ei ollut etukäteen mietittynä, vaan valinnan hän teki äänestyskopissa.

– Tein valinnan puolueen ja ehdokkaan nimen perusteella. Hän oli nimenä minulle uusi, Ylämäki kertoo.

17-vuotias Justus Valtamo puolestaan oli valintaansa jo pohjustanut. Hän oli tutustunut muutamien ehdokkaiden taustoihin ja päätynyt henkilöön, jolla on kokemusta politiikan saralta.

Nuorisovaaleissa äänestämistä hän piti hyvänä harjoitteluna. Nuorisovaalit ovatkin osa oppimista: nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

– Ei äänestäminen vaikeaa ole, Valtamo toteaa.

Ninna Aung ja Nea Nieminen toimivat vaalivirkailijoina vuorollaan torstaina. – Tulkaa äänestämään, kaksikko kehotti välillä ohikulkeneita opiskelijoita. Kuva: Joonas Leskinen

Virta-kampuksen nuorisovaalien järjestelyistä ovat vastanneet yhteiskuntaopin valinnaisen opintojakson opiskelijat. Äänestys päättyy perjantaina kello 13.

Opiskelijat laskevat äänet ensi viikolla tutustuen samalla suhteellisen vaalitavan prosessiin. Tulokset julkaistaan LVS:ssä.

Vaalivirkailijana toiminut Iina Kukkonen on demokratiakasvatuksesta hyvillään.

– Yhteiskuntaopin ansiosta olen innostunut politiikasta. En tiennyt siitä juuri mitään ennen opintojaksoa. Päätöksillä vaikutetaan moniin opiskelijoiden elämään kuuluviin asioihin, joten politiikan seuraaminen on tärkeää ja mielenkiintoista, Kukkonen sanoo.

Yle julkistaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorisovaalien valtakunnallisen tuloksen 21. maaliskuuta.

Nuorisovaaleissa äänestäminen oli Justus Valtamon mielestä hyvää harjoittelua. Kuva: Joonas Leskinen

Vaalivirkailijoina toimineet Pinja Tikkanen (vas.)  ja Iina Kukkonen ovat kiinnostuneita politiikasta ja pääsevät äänestämään tulevissa varsinaisissa vaaleissa. He kiinnittävät valintaa tehdessä huomiota siihen, mistä puolueesta ehdokas on, miten hän julkisesti esiintyy sekä millaiset hänen arvonsa ja tavoitteensa ovat. Kuva: Joonas Leskinen

 

Lue myös:

Opiskelijat äänestivät varjovaaleissa – eniten ääniä sai nuorille tuttu ehdokas, ääntenlaskijakin koki yllätyksen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?