Tavallista merkittävämmät eduskuntavaalit

Hannu Salonpää.

Niin pitkälle kuin muistini kantaa joka ikisten vaalien alla on korostettu, että nyt on edessä niin tärkeät vaalit, että nyt jos koskaan pitää äänestää. Vaalikarjaa on patisteltu äänestämään, milloin milläkin asialla.

Äänestäminen on toki paitsi kansalaisoikeus myös kansalaisvelvollisuus. Se on demokraattisen yhteiskuntajärjestelmämme merkittävin vaikuttamisen instrumentti. Sen merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa eikä millään muotoa väheksyä. Yhtä kaikki, jos jokaisen vaalin alla kuitenkin korostetaan epämääräisesti vaalien ”tärkeyttä”, kansalaiset turtuvat ja aliarvioivat äänestämisen merkitystä. Valitettavasti tästä on jo viitteitä, kun katsoo tasaisesti laskussa olevia äänestysprosentteja.

Tällä kertaa kuitenkin ollaan huhtikuun eduskuntavaaleissa isojen asioiden äärellä. On aivan sama ketkä voittavat vaalit ja muodostavat hallituksen, kaikilla on edessä kylmä arki ja kohtalaisen raskas kivireki. Valtion velkaantumisen taittaminen, menojen kurissa pitäminen ja tulopohjasta huolehtiminen on yhtälö, johon on tulevan hallituksen otettava vastuullisesti kantaa. Kahden viime hallituksen velalle rakentaminen ei voi toimia loputtomasti. Koronan ja energiakriisin lisäkustannukset ovat toki olleet väistämättömät, mutta nyt valtion kestävyysvajetta
on yksinkertaisesti pakko kuroa umpeen. Velkataakkaa ei voi siirtää tuleville polville.

Vaaleihin käydään kolmen suurimman puolueen osalta varsin tasaisista asetelmista. Hallituspohjan veikkaaminen on ennakkoon vaikeaa. Kun eräät puolueet ovat asettaneet kynnyskysymyksiä suhteessa toisiin puolueisiin ja hallitusohjelmaan, voisi olettaa, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Vaikka gallupit ovat suuntaa-antavia, äänestäjät ratkaisevat vaalit. Edesmennyt, arvostettu politiikan tutkija Pertti Timonen osaisi nytkin epäilemättä tehdä tarkan vaaliennusteen eduskuntavaaleista, kuten hän teki poikkeuksellisen monet kerrat vuosikymmenien mittaan.

Huhtikuun vaaleilla tai eritoten vaalituloksella on myös merkityksensä vuoden päästä käytäviä presidentinvaaleja ajatellen. Jos tietyt puolueet nousevat hallitukseen ja saavat merkittävät ministeripostit haltuunsa, niistä on kiistattomasti etua presidenttikisassa. Äänestäjien on nyt tällä kertaa syytä todella miettiä, miten oman äänen antaminen voi laittaa junan liikkeelle. Puolueet tietävät tämän.
Peli kulisseissa on jo käynnissä. Puoluetoimistoissa valot ovat palaneet ehtoilla pitkään, kun strategioita on jo hiottu vaaleihin.

Hannu Salonpää