Tuliko väärä tai epäselvä numero? Miten sitten suu pannaan?

Vaalivirkailija Marita Suutari antaa lipukkeen äänestäjälle. Kuva: Joonas Leskinen

Vaalinumeron kirjoittaminen äänestyslipukkeelle on jännä paikka. Käsi voi täristä ja ajatus harhailla. Tai sitten aivan muuten vaan tulee numeron kirjoitettuaan toisiin ajatuksiin. Onko ääntä enää mahdollista vaihtaa?

– Ennakkoäänestyksessä äänestäjällä on oikeus tehdä äänestyspäätös uudelleen siihen saakka, kunnes hän on sulkenut äänensä keltaiseen kuoreen. Varsinaisena vaalipäivänä päätös sinetöityy kun ääni pudotetaan vaaliuurnaan, kertoo vaalivirkailija Marja-Riitta Kela.

Vaaliohjeiden mukaan äänestyslipuketta voi korjata joko ruksimalla tai viivaamalla virheellinen tai epäselvä numero yli ja kirjoittamalla oikean numeron sen viereen. Suositeltavampi tapa on kuitenkin käydä pyytämässä vaalivirkailijoilta kokonaan uusi lipuke, jotta ääni ei tulisi epäselvyyden vuoksi hylätyksi.

– Äänestäjä hävittää virkailijan nähden pilalle menneen lipukkeen ja saa sitten uuden, tyhjän tilalle, Kela kertoo.

Käytännössä virheellinen lipuke siis revitään virkailijan todistaessa ja äänestäjä voi viedä repimänsä lipukkeen roskat mukanaan. Uusi ehjä lipuke täytetään normaalisti.

Kovin yleistä lipukkeen vaihto ei ole, siksi sitä ei ehkä huomata kysyä edes tarvittaessa.

– Itselleni ei ole tullut sellaista tilannetta vuosien mittaan kertaakaan vastaan, Kela sanoo.

Toinen Vesilahden ennakkoääniä vastaanottanut vaalivirkailija Marita Suutari nyökyttää vierellä. Myös hänen pitkälle vaalivirkailijauralle ei ole kupongin vaihtopyyntöä osunut kohdalle.