Jo sitä uimahallia on odotettukin – suurin uimahalliton kunta Suomessa on kiusallinen fakta

Lempäälän kunta kasvaa ja rakentuu vauhdilla. Juuri juhlittiin Telkäntaipaleen sillan avaamista ja nyt vuorossa on uimahallin peruskiven muuraus. Uimahallia on haikailtu kuntaan jo vuosikymmeniä, ihan hyvästä syystä. Suomessa on 309 kuntaa ja noin 200 uimahallia. Lempäälä omaa kiusallisen kunnian olla väkiluvultaan kuntajoukon suurin uimahalliton. Nyt vihdoin tilanne on korjaantumassa.

Lue myös: Ensi vuonna polskitaan: Lempäälän uimahalli-kylpylän peruskivi muurattiin – aikakapseliin päätyi muun muassa Hakkarin koululaisen kirjoitus

Yli 20 000 asukkaan kunnista uimahalli puuttuu vain Sastamalasta ja Pirkkalasta koko Suomessa. Pirkkalalaiset hyödyntävät Tampereen uimahalleja, Sastamalassa päätös hallin rakentamisesta tehtiin viime vuoden puolella. 23 700 asukkaan Sastamalan uimahalli valmistunee hieman Lempäälän jälkeen. Seuraavaksi suurin halliton kunta on 19 700 asukkaan Mustasaari, jonka uimahalli valmistuu ensi vuonna. Lähiseudulta uimahalli puuttuu myös Akaasta, mutta se on jo huomattavasti Lempäälää pienempi.

Lempäälä toteuttaa uimahallin yhtiömallilla, johon mukaan on saatu myös yksityistä rahaa, kun Ideapark tulee yhtiön toiseksi osakkaaksi. Malli on nykyaikainen, kunta pystyy enemmistöosakkaana hallinnoimaan yhtiötä, mutta yhteistyö hyödyttää myös kauppakeskusta.

Uimahalli on myös yhteistyömahdollisuus lisätä naapurikuntien välistä tilavaihtoa. Vesilahden kunnan resurssit eivät ymmärrettävästi omaan uimahalliin riitä, mutta eittämättä vesilahtelaiset tulevat hyödyntämään myös Lempäälän uimahallin palveluita. Samalla tavalla kuin vesilahtelaiskiekkoilijat harjoittelevat Lempäälän jäähallissa.

Yhteistyö naapurikuntien kanssa käyttäjämäärien kasvattamiseksi on varsin suotavaa. Uimahallin käyttökulut ovat mittavat. Niitä voi kompensoida lähinnä haalimalla käyttäjiä ja hallimaksuja myös lähikunnista. Lisäksi kaikki terveyttä edistävä toiminta kannattaa hyödyntää, yli kuntarajojen.