Osallistuminen ja vaikuttaminen

Erkki Paloniemi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus toi mukanaan säännökset hyvinvointialueiden asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamiskeinoista. Näiden mukaan palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Keskeisin keino on asukkaan äänioikeus aluevaaleissa. Hyvinvointialueen jäsenellä on lisäksi aloiteoikeus hyvinvointialueen toimintaa koskevissa asioissa.

Hyvinvointialueella on kolme erilaista vaikuttamistoimielintä. Nämä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on ne asettanut kuntien valitsemista henkilöistä. Näissä kolmessa jo toimintansa käynnistäneessä toimielimessä on vähintään yksi edustaja alueen jokaisesta 23 kunnasta. Jäsenten lukumäärä määräytyy kuntien koon mukaan. Tampereelta on kaikissa toimielimissä viisi edustajaa, Lempäälästä kaksi ja Vesilahdesta yksi. Asianomaisten toimielinten puheenjohtajilla on lisäksi läsnäolo- ja puheoikeus aluevaltuuston kokouksissa.

Nuorisovaltuuston myötä varmistetaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Vastaavalla tavalla mahdollistetaan vanhusneuvostossa ikääntyneen väestön ja vammaisneuvostossa vammaisten osallistuminen ja vaikuttaminen.

Näiden vaikuttamiskeinojen lisäksi aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista, yhtenä esimerkkinä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksien sekä asukasraatien järjestäminen. Vaikuttamisen kanavia on koko joukko muitakin, joista joku aluevaltuutetuistamme kirjoittanee yksilöidymmin myöhemmin.

Lempäälän ja Vesilahden edustajat hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimissä ovat: vammaisneuvostossa Lempäälästä Hannu Salonpää ja Pirjo Virtanen, Vesilahdesta Kristiina Kantola, vanhusneuvostossa Lempäälästä Reijo Fredriksson ja Anneli Kallio, Vesilahdesta Riitta Vatanen sekä nuorisovaltuustossa Lempäälästä Eriikka Paakkala ja Vili Paija, Vesilahdesta Wilma Karlsson. Heille kaikille on nimetty varajäsenet.

Edellä mainituille yhdeksälle vaikuttajahenkilölle sekä Lempäälän aluevaltuutettukollegoilleni pohdittavaksi, josko lähitulevaisuudessa kokoontuisimme saman pöydän ääreen vaihtamaan ajatuksia ja evästämään toinen toisiamme.

Lopuksi viittaus eduskuntavaaleihin. Nykyisessä Pirkanmaan aluevaltuustossa on kahdeksan kansanedustajaa. Heistä perussuomalaisten Veikko Wallin ei asettunut enää ehdolle. Iso joukko aluevaltuutettuja on ehdokkaina, kuten kaikki neljä edustajaa Lempäälästä. Jännitys tiivistyy sunnuntain 2. huhtikuuta vaali-iltaan. Mutta ennen sitä, käykää äänestämässä!

 

Aluevaltuutettu

Vesilahti