Uutisseuranta: Niemi jää eduskuntaan, Träskbäck varasijalla – Perussuomalaiset ykkönen Vesilahdessa, kokoomus Lempäälässä

Kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) ei ennakkoäänten perusteella uusi paikkaansa eduskunnassa. Arkistokuva: Erkki Koivisto

Eduskuntavaalien ennakkoäänet julistettiin kello 20, kun vaalihuoneet sulkeutuivat. Kun äänistä oli laskettu Pirkanmaalla 41,8 prosenttia, ei Lempäälästä tai Vesilahdesta olisi tulossa kansanedustajaa, eli Veijo Niemi (ps.) ei mahdu tällä hetkellä neljän valittavan perussuomalaisen joukkoon. Laskennan edetessä tilanne kuitenkin muuttui. Kun äänistä noin kello 22 oli laskettu 85 prosenttia, perussuomalaiset olivat saaneet viidennen edustajan Pirkanmaalta ja hän on juuri Niemi. Vihreät ovat menettämässä toisen paikkansa.

Kun ääniä on laskettu 85,5 prosenttia, ovat paikat jakautumassa Pirkanmaalla seuraavasti; sdp 6 kokoomus 5, perussuomalaiset 5, keskusta 1, vihreät 1, vasemmistoliitto 1 ja kristillisdemokraatit 1. Keskusta ja vihreät ovat menettämässä yhden paikan, ne paikat ovat menossa vaalipiirin saaman yhden lisäpaikan kanssa kärkikolmikolle, yksi kullekin.

Vesilahden kaikki äänet on laskettu. Ääniharavan paikan piti pääministeri Sanna Marin (sd.), joka sai 135 ääntä. Kakkoseksi kiri paikkakunnan oma ehdokas, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ari Arvela, joka sai Vesilahdesta 115 ääntä. Kolmanneksi eniten Vesilahdesta ääniä keräsi Veijo Niemi. Lempääläisen kansanedustajan äänisaalis Vesilahdesta oli 63.

Marin keräsi eniten ääniä myös Lempäälässä. Kakkossijalle Lempäälässä kipusi Jocka Träskbäck, jonka äänimäärä ei riittänyt eduskuntaan asti, mutta varakansanedustajan paikka hänelle heltisi. Kolmatta sijaa Lempäälässä pitää Veijo Niemi. Laskennan edettyä perussuomalaiset saivat viidennen paikan, joka siis nostaa Niemen jatkamaan eduskunnassa.

Virallista laskentaa pääset seuraamaan oheisesta linkistä: https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2023/fi/vptulos_07.html