”Kansan kahtiajako ja epätasa-arvo ihmisten välillä on tuhoisaa”

Satu Kosola (vas.) piti puheen punaisten muistomerkillä vappuaamuna Ristimäessä Lempäälän vasemmiston yhteisessä vapputapahtumassa.

 

Kunnanvaltuutettu Satu Kosola (vas.) piti 1. toukokuuta juhlapuheen Lempäälän demareiden ja Vasemmistoliiton Lempäälän kunnallisjärjestön yhteisesti järjestämässä perinteisessä vapunaamun tapahtumassa Ämmänristinmäellä punaisten muistomerkillä.

Kosola muisteli, miten hän on useasti vappuna ja kaatuneiden muistopäivänä saanut vierailla Ristimäessä. Tilaisuudet ovat olleet hartaita ja ajatuksia herättäviä.

− Olemme tänäkin vappuna juuri oikeassa paikassa, täällä Ristimäessä. Tässä paikassa on aivan erityinen tunnelma. Olen usein miettinyt, lauloivatko linnut silloinkin, kun tällä paikalla teloitettiin ja tänne haudattiin satoja punaisten puolella kansalaissodassa taistelleita lempääläläisiä.

Kosola korosti väheksymättä kenenkään osaa, menetystä tai uhrausta maamme eteen, hänestä tuntuvan, että juuri työväestön osa maamme historiassa on ollut erittäin kova.

− Kansalaissodassa valkoiset ajattelivat puolustavansa isänmaata ja näkivät punaiset sitä uhkaamassa. Meidän tänään täällä olevien on helppo ymmärtää, että myös punaiset taistelivat oman maansa ja sen asukkaiden oikeuksien puolesta. Isänmaa kun on meidän kaikkien.

Satu Kosola muistutti, että vuoden 1918 tapahtumat ja etenkin se, miten raakana elämä jatkui rauhanteon jälkeenkin, jakoi kansakuntaa rajusti kahtia:

− Varsinaisissa taistelutoimissa kuoli lähes yhtä paljon sekä punaisia että valkoisia. Sodan päätyttyä tuo suhde muuttui täysin. Kaikkiaan sisällissota vaati noin 38 000 uhria. Heistä noin 75 prosenttia (28 500) oli punaisia. Teloituksissa kuoli yli 7 000 punaista. Tämän lisäksi miltei 12 000 punaista kuoli vankileireillä nälkään ja tauteihin.

− Täällä Lempäälässä valkoiset teloittivat ainakin 128 punaista. Joidenkin lähteiden mukaan määrä olisi jopa 400, sanoi Kosola todeten, ettei teloitettujen tarkka lukumäärä ei ole selvillä, koska paikallisen suojeluskunnan perustaman kenttäoikeuden pöytäkirjat hävitettiin myöhemmin, jotta lempääläläisten sukujen jälkeläiset eivät joutuisi häpeään.

 

Teloitettujen lisäksi Ristimäkeen on haudattu taisteluissa kuolleita punaisia.

− Suomen sotasurmat sivustolta selviää, että näiden mäntyjen suojassa lepäävät muun muassa 18-vuotias palvelija Iida Wuorela ja 26-vuotias työmies Matti Virtanen. Lempäälässä nuori pastori Toivo Hannula osoitti suurta rohkeutta siunatessaan joukkohautaan kätketyt punaiset. Tuona aikana useimmat papit eivät suostuneet punaisia siunaamaan. Toivon, että pikkulinnut laulavat myös siellä, mihin Toivo Hannula on haudattu. Toivon kaltaisia, ihmisarvoa kunnioittavia ihmisiä, tarvitaan tänäkin päivänä yhä enemmän.

Kosola painotti kuulijoilleen, että historian muistelu ei tarkoita noiden aikojen ihannointia. Hänen mukaansa kansamme menneisyyden tapahtumat vaikuttavat vielä tänäänkin.

−Toivon, että muistaisimmekin paremmin ainakin sen, miten tuhoisaa kansan kahtiajako ja epätasa-arvo ihmisten välillä on.

Kosola on huolissaan siitä, että aivan viime vuosina puheissa, etenkin somessa, on tullut luvalliseksi käyttää väkivaltaisia ilmauksia.

− Sellaisia ilmauksia, joissa on vuoteen 1918 liittyvä kaiku. Tällaisia ovat esimerkiksi armonlaukaus ja saunan taakse vieminen. Sanoista ei aina ole pitkä matka tekoihin eikä tällaisten ilmaisujen hyväksyminen ole sananvapautta. Tällaisten ilmaisujen salliminen on toisiin ihmisiin kohdistuvan väkivallan hyväksymistä, Kosola muistutti.

 

Suomi on Kosolan mukaan luultavasti saamassa ”historiansa oikeistolaisimman hallituksen sitten 1930-luvun vihan täyteisten vuosien”.

− Toivon päättäjille ymmärrystä, viisautta ja solidaarisuutta. Hyvinvointivaltiomme on tulosta maamme historiasta ja siitä, että Suomessa on ymmärretty miten laaja hyvinvointi takaa yhteiskuntarauhaa ja luo yksilöille mahdollisuuden toteuttaa itseään. Hyvinvointivaltio on yhteiskuntamuoto, jossa ihmisille turvataan laajat taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet. Hyvinvointivaltion rakentajat ansaitsevat kunnioituksemme. Jos historiasta ei opita, ovat menneisyyden uhrit olleet turhia.

 

Juhlavan muistomerkkikäynnin jälkeen osanottajat joivat yhdessä kahvit Lempäälän Työväentalolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?