Säijää ei saa näivettää, kyläläiset viestittävät – Perheet haluavat varhaiskasvatuksen palveluja Säijän koulun yhteyteen

Perheet haluavat varhaiskasvatuspalveluja Säijään. – Päiväkoti toisi luonnollisen ja turvallisen jatkumon koulumaailmaan, Erika Savilahti (vas.) sanoo. Paavo Kärki näkee, että jos Lempäälään halutaan lisää asukkaita, tarkoittaa se, että palveluverkkoa olisi pidettävä yllä ja parannettava. Kuva: Katariina Rannaste

Säijän monitoimitalolla on ruoka-aika. Reilun vuoden ikäinen Auvo on sosetankkauksessa, mutta puolitoistavuotias Aatos on taapertanut jo kiinnostavien lelujen pariin.

Perhekerhossa on toukokuisena keskiviikkona paikalla kolme perhettä, sillä flunssa on verottanut osallistujia. Paljon Säijässä kuitenkin on pikkulapsiperheitä, kerholaiset vakuuttavat.

Perhekerho on jatkunut vanhempien oman aktiivisuuden ansiosta, kun muutamia vuosia sitten sitä järjesti ohjatusti seurakunta.

– Kahvia ja pullaa on seurakunnalta edelleen pyydettäessä saatu, kuvaa Auvon äiti Erika Savilahti.

Palveluja kylällä on kutistettu, mitä vanhemmat pitävät käsittämättömänä. Onhan Lempäälän kuntastrategiaankin kirjattu, että elinvoimaiset kylät ovat kunnan voimavara.

– Lempäälän kunnalla ei ole halua tarjota lapsille varhaiskasvatusta kylällä, vaikka siihen on täällä hyvät edellytykset, lataa Säijän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Inkeri Saarinen.

 

Säijän alueen perheet haluavat varhaiskasvatuksen palveluja Säijän koulun yhteyteen. Ryhmä mahtuisi heidän mielestään koulun tiloihin.

Tällä hetkellä säijäläisvanhemmat kuljettavat lapsiaan kymmenien kilometrien päähän hoitoon.

Inkeri Saarisen 5-vuotias tytär käy Pirkkalassa yksityisessä päiväkodissa. Vanhempi tytär on Säijässä koulussa. Molemmat tyttäret ehtivät olemaan Säijän koulun yhteydessä toimineessa pariperhepäivähoidossa joitakin vuosia. Hänen esikoisensa aloitti varhaiskasvatustaipaleensa Nurmen päiväkodissa, koska Säijän silloisessa parihoidossa oli täyttä.

Nurmelle kulkeminen toi päivittäin ylimääräistä ajoa 28 kilometriä ja pidensi lapsen hoitopäiviä.

– Meille, kuten monelle muullekaan säijäläiselle, vaihtoehto lapsen kuljettamisesta Lempäälään, kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan ei tule kysymykseen, Pirkkalassa töissä käyvä Saarinen toteaa.

Paavo Kärjen perheessä tehdään parhaillaan valintaa Lempäälän ja Pirkkalan väliltä, sillä Aatoksen on tarkoitus aloittaa päiväkoti loppukesästä. Hoitopaikka on jo myönnetty Kuokkalankulmaan, mutta ajomatkat mietityttävät isää.

– Olisi hyvä, jos hoitopaikka olisi omassa kotikunnassa, parasta, jos se olisi omalla kylällä, hän sanoo.

Perhekerho kokoontuu Säijän monitoimitalolla keskiviikkoisin. Kuva: Katariina Rannaste

Säijän koulun yhteydessä toimi aiemmin pariperhepäivähoito, jonka paikkoja perheet jopa jonottivat, mutta pariperhepäivähoito lakkautettiin, kun entinen, sisäilmaongelmista kärsinyt koulu päätettiin purkaa.

– Vanha koulu määrättiin purettavaksi, eikä perheitä tiedotettu jatkosta. Viskareille saatiin järjestettyä koulun yhteydestä tilat syksylle 2021. Viskaritoiminta jatkui viime syksynä, jolloin tontilla oli jo uusi siirtorakennuskin koulua varten, Inkeri Saarinen selvittää.

Varhaiskasvatukselle ei ole vanhempien mukaan useista pyynnöstä ja toiveista huolimatta tullut tiloja. Asia oli esillä tuloksetta myös kunnanvaltuustossa.

– Otetaanko meiltä ensi syksynä viskariryhmäkin pois?, vanhemmat pohtivat huolissaan.

 

Kunta teki alkuvuodesta palveluverkkotarkastelua, jossa muun muassa arvioitiin väestönkasvua kunnan eri palvelualueilla.

Varhaiskasvatuksen nykyinen palvelukysyntä on sen mukaan Säijässä 35 lasta. Kysyntä laskee ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä 8–10 lapsella.

Vanhempien mielestä pohja-aineisto on tilastollista, ei todellista tilannetta kuvaava.

– Toisin kuin kunnan laskelmissa, Säijän varhaiskasvatusikäisten lasten määrä ei ole laskussa. Jo tällä hetkellä lapsia on paljon ja alue on haluttua nuorten perheiden keskuudessa. Itse näen varhaiskasvatusikäisten määrän pysyvän vähintään nykyisellään myös jatkossa, Inkeri Saarinen toteaa.

Erika Savilahti uskoo, että jos Säijässä olisi päivähoitoa, hakeutuisivat sinne varmasti myös Nurmen alueen perheet. Säijä on kahden suositun kunnan rajalla.

– Maalaispäiväkoti, jossa on hallittu ryhmäkoko, voisi olla vetovoimatekijä, hän näkee.

 

Lue myös:

Kirjastoauto on Säijän koululaisille tärkeä – ”Kun muita palveluja ei ole, kirjastoautosta otetaan ilo irti”