Riski somehäirintään voi kasvaa kesälomalla – Lempäälässä käyttöön otettu Someturva auttaa, kun lasta kiusataan tai uhkaillaan somessa

Kesälomalla on enemmän aikaa peleille ja somelle. Todennäköistä on, että myös ikäviä tilanteita tulee silloin enemmän vastaan.

Moni lapsi ja nuori viettää pian tavallista enemmän aikaa netin, somen ja pelien parissa, kun kesäloma koittaa.

Aivan ymmärrettävää, mutta samalla kasvavat riskit kohdata somehäirintää.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 2021 julkaiseman Nuoret ja nettikiusaaminen -kyselyraportin mukaan joka toista suomalaista nuorta on kiusattu sosiaalisessa mediassa tai muualla netissä.

Nuori saatetaan jättää viestiryhmien ulkopuolelle, hänen tekemiään videoita haukkua tai tuntematon aikuinen voi ottaa yhteyttä seksuaalisessa mielessä.

Usein nuori jää näissä tilanteissa yksin.

 

Lempäälässä on siksi otettu kokeiluna käyttöön Someturva-niminen palvelu, jonka kautta saa apua, jos lasta tai nuorta kiusataan, häiritään tai uhkaillaan sosiaalisessa mediassa tai pelialustoilla.

Palvelu otettiin käyttöön toukokuun alussa. Juuri sopivaan aikaan, Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen sanoo.

– Kesän aikana voi tapahtua mitä vaan, hän toteaa.

Nettiselaimessa toimivan palvelun saa käyttöön koulukohtaisella aktivointikoodilla. Koodia on jaettu koulujen ilmoitustauluilla ja huoltajille lähetetyllä Wilma-viestillä.

Palvelun kautta voi pyytää nimettömästi apua. Nimeä, asuinpaikkaa tai muita yksilöintitietoja ei kysytä, vain yhteydenottajan ikää, sillä iällä voi olla suurikin vaikutus siihen, miten tilannetta arvioidaan oikeudellisesti.

– Yhteydenottoihin vastaavat someen erikoistuneet juristit, sosiaalipsykologit ja psykologit. He antavat konkreettisia, ikätasoisia neuvoja, miten kannattaa toimia ja onko jossain tilanteessa tapahtunut rikos. Nuori saa myös psykologista apua, kertoo vastaava juristi Kaisa Rissanen Someturvasta.

 

Someturva täydentää Nina Lehtisen mukaan kunnassa tehtävää, kiusaamista ehkäisevää työtä. Lasten ja nuorten kohtaaminen kasvokkain on edelleen tärkeää.

Palvelu onkin tarkoitettu avuksi sinne, minne aikuisten katse ei yllä. Somessa tapahtuva kiusaaminen ja häirintä tapahtuu monesti aikuisilta piilossa.

– Kiusaamistapauksista harvoin kerrotaan aikuisille. Meille tehdyistä yhteydenotoista on käynyt ilmi, että olemme usein ensimmäinen taho, johon otetaan yhteyttä, Kaisa Rissanen kertoo.

Kiusaamisen muodot muuttuvat alustojen mukaan.

– On loukkaavia tai salaa kuvattuja videoita, joita sitten levitellään, on haukkumista TikTokin kommenteissa, herjaavia tarroja tai toisen nimissä tehtyjä valeprofiileja, Rissanen kuvaa.

– Riippuen siitä, mitkä toiminnot ovat alustoilla yleisesti suosittuja, tehdään niiden välityksellä myös kiusaa, hän toteaa.