Kotiseutuliitto jakoi seurantaloille energia-avustuksia – neljä kohdetta Lempäälässä, Vesilahdessa kaksi

 Ylämäen nuorisososeurataloa ylläpitävä Ylämäen Nuorisoseura oli yksi energia-avustusta saaneista yhdistyksistä. Kuva: Erkki Koivisto/LVS-arkisto

Suomen Kotiseutuliiton hallitus on jakanut energia-avustuksia 783:lle seurantaloja omistavalle yhteisölle. Avustuksia jaettiin kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten johdosta yhteensä yli 2,2 miljoonaa euroa. Avustuspäätökset tehtiin noin kolme kuukautta sen jälkeen, kun eduskunta myönsi määrärahan maaliskuussa.

Avustuksen kohteena olevat rakennukset ovat kaikille avoimia vapaan kansalaistoiminnan tiloja. Mukana on esimerkiksi nuorisoseurantaloja, kylätaloja, työväentaloja, kansantaloja, maamiesseurantaloja ja kotiseututaloja. Avustus kohdentuu viime talvikaudella loka-huhtikuussa syntyneisiin energiakustannuksiin. Avustusta haki 813 yhteisöä.

Lempäälästä energia-avustusta saivat Kuljun Työväenyhdistys 1 850, Lempäälän Nuorisoseura 4 200, Lempäälän Nurmenkulman seurakuntatalo 1 450 ja Lempäälän työväenyhdistys 5 350 euroa.

Vesilahdessa avustusta saivat Vesilahden Nuorisoseura 4 550 ja Ylämäen Nuorisoseura 2 000 euroa.

– Hakijoita oli erittäin paljon, vielä enemmän kuin seurantalojen korona-avustushakijoita muutama vuosi sitten. Avustukselle on selvästi erittäin suuri tarve, sanoo hakemukset käsitellyt energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli Kotiseutuliiton tiedotteessa.

Energia-avustus on monille seurantaloille välttämätön pelastuspaketti. Kuluvan talven sähkö- ja lämmityskustannusten nousu on koetellut seurantaloja ylläpitäviä yhteisöjä. Monessa tapauksessa talouden puskurit on jo kulutettu, sillä viime vuosien kokoontumisrajoitukset romahduttivat yhdistysten tulot.

Eduskunta myönsi seurantaloille energia-avustuksen kevään lisätalousarviossaan. Avustuksella pyritään turvaamaan yhteisöllisessä käytössä olevien seurantalojen toimintaedellytyksiä energiakriisin aikana.