Kyllä-sopimukset parhaimmillaan hyödyttävät kaikkia

Lempäälän järjestökenttä pääsi esittäytymään perjantaina unelmien liikuntapäivänä. Päivän aikana osallistettiin kuntalaisia lapsista seniori-ikäisiin, sekä jaettiin samalla tietoa yhdistystoiminnan kirjosta paikkakunnalla. Tapahtuman tilaisuudet olivat onnistuneita, vaikka varsinaista kansan torijuhlaa ei Lempäälä-talon ympärille saatukaan aikaiseksi. Kolmannen sektorin toimijat ansaitsevat näkyvyytensä ja tapahtumia pitää järjestää lisää, jotta myös yleisö löytäisi ne.

Kolmannen sektorin toiminta on tekijälähtöistä ja sellaisena varsin kustannustehokasta. Myös kunnanvaltuusto näki järjestötoiminnan merkityksen ja pudotti kunnan sopeutusohjelmasta esityksen vähentää avustusmäärärahaa 40 prosentilla. Kunta käyttää avustuksiin neljännesmiljoona euroa vuodessa, mutta avustuksilla tuettavan toiminnan taloudellinen merkitys on moninkertainen.

Lempäälän kunta liputtaa järjestöyhteistyötä. Yhtenä esimerkkinä on tavoite lisätä Kyllä-sopimuksia, eli yhteistyösopimuksia, joiden avulla kunta esimerkiksi luovuttaa frisbeegolfkentän (Tutkatalo) hoidon harrastajille. Kunnalla ei olisi resursseja eikä osaamista tällaisten toimintojen kehittämiseen, harrastajilla on.

Kyllä-sopimukset ovat erinomainen esimerkki kun niitä käytetään oikein. Riskinä on, että Kyllä-sopimuksilla kunta siirtää itselleen kuuluvia tehtäviä vapaaehtoisvoimin hoidettavaksi. Parhaimmillaan Kyllä-sopimukset parantavat kunnan palvelutasoa ja tarjoavat tekijöille mahdollisuuden hyödyntää kunnan omistamia virkistysalueita tai parantaa niitä. Tällöin kaikki voittavat.