Lempäälän sopeutukset etenevät VR:n junan lailla

Lempäälän kunnan sopeutusohjelma tähtää huhtikuun valtuustoon päätettäväksi ja etenee sinne kuin VR:n junat, aikataulut muuttuvat matkalla, mutta useimmiten päästään perille. Kunnanjohtaja jätti säästöesityksensä, jossa on vielä mukana hieman pelivaraa poliittisille valinnoille. Kunnanhallitus jätti oman esityksensä vielä viikoksi pöydälle, vähän kuin junat pysähtelevät odottamaan ohikulkevia ja vastaantulijoita.

Viikon lisäaika kipeän säästölistan perkaamiseksi saattoi olla hyvä taktinen veto. Jos poliittiset ryhmät ehtivät tuumia yhdessä linjauksia säästöistä, saadaan kunnanvaltuuston päätettäväksi esitys, joka on helpompi niellä. Juna kannattaa lähettää raiteille vasta kun reitti on selvä. Toivottavasti viikon aikana työ etenee niin, että ensi maanantaina kunnanhallituksen vaihtoyhteys ei katkea ja sopeutusohjelma ehtii valtuuston päätettäväksi.

Säästöehdotusten vaikutuksista on tehty laajaa taustaselvitystä. Selvää on, että säästöt tulevat iskemään kipeästi niihin, keihin se osuu. Silmiinpistävää ehdotuslistassa on uudenlaisen linjan hakeminen kolmannen sektorin kanssa. Samaan aikaan kun yhteisöavustuksien määrää ollaan karsimassa, halutaan lisätä Kyllä-sopimuksia, joissa vaikkapa kyläyhteisöistä tai urheiluseuroista tulee aktiivisia toimijoita.

Äkkiseltään yhteisöavustuksista karsiminen ei kuulosta hyvältä. Sinänsä kunnanjohtajan ajatus aktiivisista kolmannen sektorin toimijoista on ihan kannatettava. Kunta ei voi pyörittää kaikkea tätä toimintaa, mutta se voi mahdollistaa sen. Oikean tasapainon hakeminen tälle tielle vaatii paljon selvittelyä ja seurantaa. Säästöjen vaikutuksille on luvattu jatkuva seuranta, sitä kannattaa seurata. Päätöksiä on tehtävä, mutta kun huomataan niitä vääriksi, on aina mahdollista korjata niitä.

Lue myös: Lempäälän sopeutusohjelmassa haetaan 3 miljoonan euron säästöjä – kotihoidontuen kuntalisä jäänee pilotiksi