Maisemakukkapellot virkistävät Lempäälän maisemakuvaa: kukkasia saa poimia maljakkoon Lempäälä-päivästä 9.9. alkaen – Saikassa ollut iso kukkapeltoalue poistuu – käyttöön uusia pienempiä alueita

− Suosittelemme, että maisemakukka-alueiden kukkaloiston annettaisiin kukoistaa pelloilla, jolloin niistä olisi enemmän hyötyä myös pörriäisille. Syyskuussa juhlimme Lempäälä-päivää, jolloin kukkia voisi ihailla myös kimppuina ja maljakoissa, toteaa kunnanjohtaja Heidi Rämö.

 

Lempäälän kunnalla on tänä vuonna eri puolilla Lempäälää monipuolisia maisema- ja niittykukkapeltoja. Alueet lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja virkistävät Lempäälän maisemakuvaa.

Lempäälän kunta suosittelee, että monivuotisten maisemakukka-alueiden kukkien annettaisiin kukkia maastossa, jolloin niistä olisi enemmän hyötyä myös pörriäisille ja pinta-alaltaan pienehköt kukkapellot olisivat siistimmässä kunnossa pidempään.

Kaikki kohteet ovat katsottavissa Lempäälän kunnan sivuilta www.lempaala.fi/kukkapellot. Karttatiedoista on nähtävissä kukkapeltojen sijaintien lisäksi myös se, mitä kukkia kohteissa kukkii, yksivuotisia niittykukka- vai monivuotisia maisemakukkakohteita.

 

Maisemakukka-alueita on perustettu ainakin Maakalan, Hakkarin, Moisionaukean, Kiviahon, Marjamäen, Kuljun ja Sääksjärven alueille.

− Yksi uusista kukkapeltoalueista on perustettu Hakkarin kartanon ja Kuokkalan museoraitin läheisyyteen. Voi olla, että Kuokkalankosken markkinoiden aikaan osa kukista on siellä jo aloittanut kukintansa, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi Lempäälän kunnasta.

Aikaisempina kesinä maisemakukkia kasvanut Saikan alue alkaa suunnitellusti rakentua asuntoalueeksi ja sen maisemakukat kukkivat jatkossa muualla.

− Saikka rakentuu tiiviisti ja ilmastoviisaasti luonnon monimuotoisuus huomioiden. Luonto ja viheralueet ovat läsnä asuinympäristössä. Alueen yhteisillä puistoilla, istutusalueilla ja hyötykasveilla pyritään myös edistämään yhteisöllisyyttä. Alueen tonttimarkkinointiin on valikoitu kesäkukkasiemenseos, jotta Saikan tonteista kiinnostuneet istuttaisivat itsekin kukkia, kertoo Lempäälän kunnan elinvoimapäällikkö Maria Virtanen.

 

Kukinnoltaan yksivuotisilla maisemakukkapelloilla on myös auringonkukkakohteita.

 

Kukinnoltaan yksivuotisilla maisemakukkapelloilla on myös auringonkukkakohteita. Lisäksi osaan kohteista kylvetään Diana-koristemaisemakukkaseosta, joka sisältää mm. kehäkukkaa, ruiskaunokkiseosta, kruunupäivänkakkaraseosta, kesälemmikkiä, kesäharsoa, pellavaa, silkkiunikkoa, pioniunikkoa, maloppia ja hunajakukkaa. Yhdellä alueella kokeillaan, miten sinimailanen menestyy hunajakukan ja kauran kanssa.

Ennustamattomat tulevan kesän luonnonolosuhteet vaikuttavat kukkien menestymiseen ja kukinta-aikaan. Eri lajeilla kukinnat alkavat loppukesästä ja kukat kukkivat myöhäiseen syksyyn saakka.

− Sääksjärvellä olevan kohteen maan rakennetta on pyritty parantamaan lisämullalla. Kohteeseen on tuotu lisämultaa kymmenisen kuormaa. Toivottavasti sääksjärveläisille kukat kukkivat tänä vuonna entistä paremmin. Paria muutakin kohdetta paranneltiin uudella mullalla, maaseutupäällikkö Timo Perälampi toteaa.

Lempäälä-päivää juhlitaan 9. syyskuuta. Lempäälä-päivästä alkaen maisemakukkapelloilta voi poimia kukkia maljakoihin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?