Käännös oikeaan päin: Ideaparkkia eteenpäin vie!

Lempäälän kunnanvaltuusto myönsi 5,9 miljoonan euron lisämäärärahan Ideacenter-kiinteistön ostamiseen Sukari Konserni Oy:lta 14. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa. Kyseessä on liikuntahalli, joka on rakennettu vuonna 2022 padelhalliksi Ideaparkin yhteyteen. Hankinnan tarpeellisuutta perusteltiin muun muassa kunnan urheiluseuroille ja kouluille tarjoamien liikuntatilojen riittämättömyydellä ja terveyden sekä hyvinvoinnin edistämisellä.

Valtuustoinfossa 12. kesäkuuta liikuntahallin kauppahinnaksi esitettiin 6,9 miljoonaa euroa sisältäen hallin muutostyöt erilaisiin palloilulajeihin, kuten lento- ja koripalloon sekä salibandyyn soveltuviksi. Vuorokauden aikana hallin kauppahintaa pudotettiin miljoonalla, miltä pohjalta valtuusto myönsi lisämäärärahan.

 

Kunnanvaltuusto teki 26. huhtikuuta 2023 käynnistyspäätöksen uuden koulun rakentamiseksi Saikan alueelle tulevien asuntomessujen käyntikortiksi. Tuolloin valtuustossa käytiin keskustelua koulun liikuntatiloista, erityisesti ulkoliikuntatilojen sijoittamisesta koulun pihapiiriin.

Koulun rakentaminen päätettiin äänestyksen jälkeen aloittaa ilman liikuntakentän sijoittamista koulun välittömään läheisyyteen. Ennen käynnistyspäätöstä ei koulun suunnittelussa nähty tarpeelliseksi kuulla seuroja, yhdistyksiä tai järjestöjä, jotka käyttävät tiloja iltaisin ja viikonloppuisin.

En voi olla hämmästelemättä, miten puolessatoista kuukaudessa kunnan linjassa huomioida urheiluseuroja, palloilulajien edustajia ja aktiiviharrastajia tehtiin täyskäännös. 26. huhtikuuta valtuustossa käydyissä keskusteluissa valtuustosalin oikealta reunalta kuultiin kommentteja, joissa vannotettiin, ettei urheiluseuroja ja yhdistyksiä kannata kuulla tilojen suunnittelussa. Todettiinpa myös, että vain jääkiekon harrastajat ja heille rakennetut liikuntatilat ovat tuoneet maallemme näkyvyyttä ja menestystä kansainvälisellä tasolla. Ehkäpä tällä välin myös palloilulajien kansallisen tason paikalliset saavutukset on vihdoin noteerattu ja liikuntatilojen tarpeellisuus huomioitu.

 

Yksi perustelu hallin ostoon oli koulujen liikuntatilojen riittämättömyys. Illan aikana (14.6.) valtuustosalin vasemmalta laidalta kuultiin huolestuneita puheenvuoroja asianmukaisten koululiikuntatilojen puutteesta ympäri kuntaa. Jo vuosia on koulujen liikuntatiloja laiminlyöty niin korjaus- ja rakentamisvaiheissa. Nyt ratkaisuksi haetaan lasten kuljettamista yksityisten palveluntuottajien liikuntatiloihin. Jaan saman huolen. On selvää, ettei lasten kuljettaminen viikoittain liikuntatunneille ole pedagogisesti tai taloudellisesti järkevää.

Ihmettelen, miten painokkaasti hallin ostamisen tarpeellisuutta perusteltiin jokaisen kuntalaisen liikunta-aktiivisuuden lisäämisellä ja liikkumattomuudesta koituvilla kustannuksilla kunnalle. Vaikka aktiiviurheilijoiden ja seuratoiminnan vuoroja siirtyisi nyt uuteen halliin ja vanhoihin tiloihin vapautuisi käyttövuoroja muille kuntalaisille, eivät tyhjät salivuorot itsessään ratkaise liikkumattomuuden ongelmaa. Kuten valtuutettu Maikki Hämäläinen-Ylikahri (kesk.), (14.6.) toi esille, tarvitsemme palvelujen tuottamista sekä lisää käsipareja ihmisten ohjaamiseen ja neuvontaan.

Yhteisölautakunnan jäsenenä edellytän, että kuntamme on lisättävä resursseja liikunnanohjaajien palkkaamiseen ja matalan kynnyksen liikuntaryhmien perustamiseen. Toivon, että seuroista löytyisi innokkuutta ja yhteistyöhalua tutustuttaa niin työikäisiä kuin varttuneempiakin uusien lajien pariin ja halleihin varattaisiin vuoroja myös aloittelijoille.

Koska hallin ostamispäätöstä ei valtuuston aiempien päätösten ja kuntastrategian pohjalta voi asettaa samaan linjaan, en voi olla kysymättä, mitkä olivat todelliset syyt ostaa Ideacenter-kiinteistö?

 

Elina Kiiveri (ps.)

Lempäälän Perussuomalaiset

varavaltuutettu

yhteisölautakunnan jäsen