Lempäälän ensimmäinen kulttuuripäällikkö tuo uutta kehittämisotetta kulttuuritoimintaan

Kiti Mäkinen on suorittanut viulunsoitossa tutkinnon konservatoriossa ja työskennellyt muun muassa levy-yhtiölle ja Pirkkalan kunnalle. Vankka omakohtainen taidetausta auttaa kehittämään kulttuuripalveluja ja suunnittelemaan niitä kaikille kuntalaisille heidän hyvinvointinsa edistämiseksi. Kuva: Annika Eronen

 

Lempäälän kunta on saanut uuden kulttuuripäällikön. Aikaisemmin Pirkkalassa kulttuuripalvelujen parissa työskennellyt Kiti Mäkinen aloitti tammikuun lopussa kulttuuripäällikön tehtävässä Lempäälässä ja on uudesta työstään selvästi innoissaan.

− Tämä on kiinnostava haaste ja tavoitteenani on jatkossa nostaa entisestään kulttuurin merkitystä Lempäälässä, Mäkinen sanoo.

− Kulttuuri on läsnä kaikkialla ja sillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. Vaikka työ on kiireistä, näen sen hyvin mielekkäänä ja toivon kulttuuripalvelujen tavoittavan kuntalaisia mahdollisimman laajalti.

Mäkinen on aikaisemmin työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella puolella. Viimeisin työnantaja oli Pirkkalan kunta, jonka palveluksessa hän työskenteli kulttuurin parissa yli kymmenen vuoden ajan.

− Ennen Pirkkalaa tein töitä muun muassa kahdessa levy-yhtiössä ja olin myös projektipäällikkönä Helsingin kulttuuritehdas Korjaamolla. Työssäni olen päässyt järjestämään monenlaisia tapahtumia ja festivaaleja.

Koulutukseltaan Mäkinen on filosofian maisteri, pääaineena hänellä oli etnomusikologia.

− Soitin viulua useita vuosia, kunnes bändihommat veivät mukanaan. Minulla on vahva kulttuuritausta ja toivon työlläni edistäväni kaikkien ihmisten mahdollisuuksia löytää kulttuuri osaksi elämäänsä.

Lempäälässä on jo vuosikausia järjestetty paljon kulttuuritapahtumia lapsille ja lapsiperheille, mutta Mäkinen haluaa nostaa myös aikuisväestölle suunnattujen kulttuuripalvelujen määrää kunnassa.

− Työikäisten jaksamisesta on huolehdittava. Tapahtumia ja toimintaa on ensi vuodeksi ideoitu ja suunnattu entistä enemmän heille.

 

Kulttuuripalvelujen asemaa ja näkyvyyttä kunnassa aiotaan Mäkisen mukaan jatkossa parantaa monin eri tavoin.

− Syksystä alkaen kuntalaisilla on mahdollisuus tilata kulttuuritapahtumista ja -toiminnasta kertova uutiskirjeemme. Lanseeraamme käyttöön myös kulttuuriluotsit, vapaaehtoistyöntekijät, jotka voivat lähteä kuntalaisten mukaan vaikkapa taidenäyttelyyn tai konserttiin. Kevään aikana olemme pilotoineet Lempäälässä myös kulttuurilähetetoimintaa. Kulttuurilähete voidaan antaa kohdennetusti sellaiselle kuntalaiselle, joka tarvitsee elämäänsä iloa ja kulttuurisisältöä.

Kulttuuripalvelujen toiminta pohjautuu pitkälti viime syksynä julkaistuun kulttuurihyvinvointiohjelmaan, joka on netissä kaikkien luettavana.

Siellä on erityisesti viisi painopistettä, joihin keskitymme toiminnassamme tulevina vuosina.  Kulttuurilähetteen edistäminen on yksi esimerkki niitä koskevista toimista, uutiskirje toinen.

 

 

Kiti Mäkinen on musiikillisesti monilahjakas: hän soittaa kitaraa, viulua ja rumpuja. Hän on laulanut omaa Kiti-nimeään kantavan yhtyeen solistina. Kuva: Annika Eronen

Kulttuuria pyritään viemään kunnan syrjäisemmille alueille Lempäälässä aloittavalla yhteisöbussilla. Linja-auto nimeltään Lempi kiertää jatkossa kyliä ja kouluja tarjoten kuntalaisille kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluja.

− Bussin avulla voimme jalkautua kuntalaisten pariin sen sijaan, että työskentelisimme aina suljettujen ovien takana Lempäälä-talossa. Haluamme kohdata ihmisiä, päästä juttelemaan heidän kanssaan ja kuuntelemaan heidän ajatuksiaan siitä, miten toimintaamme voisi kehittää, Mäkinen suunnittelee.

Kulttuuripalveluissa työskentelevän tiimin yhteishenkeä Mäkinen kuvailee erinomaiseksi, vaikka töitä on paljon, eikä eurojakaan ole liikaa.

 

Kulttuuripalveluiden kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä, jotta tavoitteisiin päästään. On nähtävä laajempia kaaria ja ymmärrettävä erilaisten järjestöjen ja yhdistysten kanssa tehtävän yhteistyön merkitys. Nekin liittyvät kulttuuripalvelujen tavoin vahvasti ihmisten vapaa-aikaan.

Mäkinen kertoo osaavansa pitää ohjat vahvasti käsissään ja vievänsä asioita eteenpäin sinnikkäästi ja kärsivällisesti.

− Vaikka olen sielultani boheemi taideihminen, olen myös säntillinen projektialan ammattilainen, joka sitoutuu aikatauluihin ja pitää yhdessä sovitut tavoitteet kirkkaana mielessään.

 

Annika Eronen