”Kammoan suoria linjoja” – Hanna Lehmusvirta-Riihimäen puutarhassa tärkeintä ovat värit ja tuoksut eikä suoria linjoja löydy kuin terassilaudoista

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki on intohimoinen puutarhaharrastaja, jonka puutarha on täynnä värejä ja tuoksuja. Kuva: Juulia Jaakola

Lempäälän Kuljussa sijaitsee pieni punainen talo, jota ympäröi vehreä, tuoksuva ja kukkiva puutarha. Kyseessä on Hanna Lehmusvirta-Riihimäen perheen koti, jonka puutarhan hän on nimennyt Sointula Gardeniksi. Puutarha sai alkunsa noin kymmenen vuotta sitten, kun Lehmusvirta-Riihimäki seurasi miehensä tuskastuttavaa nurmikon leikkaamista. Ruohonleikkuri sammui jatkuvasti osuessaan maanpinnassa kulkeviin juuriin, ja mies menetti hermonsa.

– Seurasin sitä touhua vierestä ja päätin että meidän pihaan tulee puutarha, jossa ei ole yhtään nurmikkoa, Lehmusvirta-Riihimäki kertoo.

Nyt puutarhassa ei ole nurmikosta tietoakaan, vaan pihan ovat täyttäneet rönsyilevät istutusalueet ja kiemurtelevat polut, joita kehystävät raamikkaat portit. Puutarhasta löytyy ainakin viittä eri syreeniä, useita heisejä, pioneja, jasmikkeita, kuunliljoja sekä hortensioita, muutaman mainitakseen.

Lehmusvirta-Riihimäen mukaan kasvit on valittu siten, että kaikki olisi mahdollisimman kukkivaa ja tuoksuvaa. Hän ei ole innostunut hyötykasveista, joten niitä ei puutarhasta löydy muutamaa marjapensasta ja hedelmäpuuta lukuun ottamatta. Pääajatuksena on, että puutarha kukkisi läpi vuoden.

Lehmusvirta-Riihimäki kertoo olevansa myös nautiskelijaihminen, ja pyrkii täyttämään puutarhansa useilla erilaisilla istuskeluun ja pötköttelyyn sopivilla paikoilla. Hän nimeää yhdeksi lempipaikakseen nurkan, josta löytyy päärynäpuu sekä riippumatto suuren aurinkovarjon alta. Idea on, että riippumatossa voisi loikoilla, ja samalla napsia maasta mansikoita.

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki osti perheensä kanssa talon kymmenen vuotta sitten, ja paikkaa kutsuttiin jo silloin Sointulaksi. Se päätyi myös puutarhan nimeksi. Kuva: Juulia Jaakola
Päärynäpuun vieressä varjon alla on yksi Sointula Gardenin kutsuvimmista pötköttelypaikoista. Kuva: Juulia Jaakola

Hanna Lehmusvirta-Riihimäki veikkaa, että puutarhasta löytyy noin 500 erilaista kasvilajia. Eri alueille on valittu lajeja niin, että olisi paljon kirkkaita värejä ja suuria kontrasteja. Hänen filosofiansa puutarhan suunnittelussa on se, että suoria linjoja ei löydy muualta kuin terassilta ja porteista.

– Kammoan suoria linjoja. Kaiken pitää kiemurrella, vaikka siinä ei olisikaan mitään järkeä, Lehmusvirta-Riihimäki kommentoi.

Hän myös pitää siitä, että kasvit eivät ole ihan viimeisen päälle siistittyjä. Ne saavat rohkeasti tulla vähän iholle kävellessä pitkin puutarhan polkuja. Vaikka Lehmusvirta-Riihimäki sanoo olevansa hiukan perfektionisti puutarhansa suhteen, ei hän ole huolissaan esimerkiksi tuholaisista tai muista kiusankappaleista.

– Meille luonto saa tulla ihan itsenänsä. En murehdi, jos jonain vuonna puissa on härmää, vaan silloin mennään luonnon ehdoilla, hän sanoo.

Myös keskeneräisyys saa näkyä, sillä puutarha ei Lehmusvirta-Riihimäen mukaan tule koskaan valmiiksi.

Lehmusvirta-Riihimäen puutarhasta ei löydy ainuttakaan suoraa polkua. Kuva: Juulia Jaakola
Tarhakurjenpolvessa on kauniit violetit kukat. Kuva: Juulia Jaakola
Sointula Gardenissa kasvit saavat rönsyillä ja tulla myös iholle. Kuva: Juulia Jaakola

Lehmusvirta-Riihimäki ei pysty valitsemaan yhtä suosikkilajia puutarhastaan, vaan kertoo rakastavansa jokaista sieltä löytyvää kasvia. Hänellä on vahva visio puutarhastaan, vaikka välillä ideoiden syntymistä saa odotella pitkäänkin.

– Saatan seisoa jonkin alueen luona, ja pähkäillä mitä siihen kohtaan voisi keksiä. Joskus idea tulee siinä hetkessä, mutta joskus voi mennä vaikka seuraavaan talveen, ennen kuin tiedän mitä haluan. Sitten tulee hirveä hinku päästä tekemään, hän selittää.

– Ikinä ei tule sellainen olo, että olisi saanut harrastuksesta tarpeekseen, Lehmusvirta-Riihimäki tiivistää.

Sointula Garden on Avoimet puutarhat -tapahtumassa mukana nyt kolmatta kertaa. Aiempina vuosina kävijöitä on ollut runsaasti, viime vuonna noin 130.

Lue myös: Vuohipukin puutarhassa kasvaa peräti 60 erilaista kuunliljaa – Hanna Lilius ottaisi puutarhaansa kaikki maailman kasvit, jos se olisi mahdollista

Avoimien puutarhojen päivää vietetään taas – Mukana kohteita Lempäälästä ja Vesilahdesta