Veijo Niemi on tyytyväinen hallitusohjelmaan – rikkinäisiä ruuvinkantoja täytyy toki vaihtaa

Kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) on tyytyväinen paikastaan puolustusvaliokunnan varajäsenenä, vaikka se teettää töitä eduskunnan istuntotauollakin. Niemi pitää paikkaa tärkeänä juuri Ukrainan ja kireän maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi.

Eduskunta jäi istuntotauolle, mutta Lempäälästä toiselle kaudelle valittu kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) kertoo valiokuntien kokoontuvan tauonkin aikana. Etenkin puolustusvaliokunta kokoontuu tiiviisti kesänkin aikana Ukrainan tilanteen vuoksi. Lisäksi oman virikkeensä tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimä Helsingin huippukokous, jonne saapuu torstaina myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

– Meiltä kysyttiin valiokuntapaikkoja, joista olemme kiinnostuneita, kerroin puolustusvaliokunnan ja turvallisuusasioiden kiinnostavan. Sain puolustusvaliokunnan varajäsenyyden sekä ulkoasiainvaliokunnan jäsenyyden. Lisäksi olen tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja. Pidän paikkoja hyvinä, Veijo Niemi kertoo Kuljussa, Liisan leipomossa, josta on vain kivenheitto kansanedustajan synnyinkotiin, jota hän nykyisin asuu.

Hallituksen muodostumisen jälkeen ministeriruletti pyöräytti myös valiokuntapaikat uusiksi, sillä ministereiden pesti on täysiaikainen ja ministereiltä vapautui valiokuntapaikkoja. Veijo Niemi tunnustaa jännittäneensä hallitusneuvotteluja loppuun asti. Sen muodostuminen ei ollut selvää ja vääntöä kynnyskysymyksistä käytiin loppuun asti.

– Vaikka en ollut itse hallitusneuvotteluissa mukana, tuli tunne, että hallituksen muodostuminen oli ajoittain tiukilla ja hilkulla, etenkin kun ruotsalaiset (Suomen ruotsalainen kansanpuolue) asettivat melkoisia reunaehtoja kokoonsa nähden.

Uusi hallitus joutui tuoreeltaan myrskyn silmään, kun elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) joutui eroamaan aiemmista lausunnoistaan sekä epäillyistä natsisympatioistaan johtuneen kohun vuoksi. Junnilan tilalle perussuomalaiset nimesivät kokoomuksesta perussuomalaisiin viime kaudella vaihtaneeseen Wille Rydmanin.

Veijo Niemi ei kommentoi sen syvemmin eroon johtanutta kohua, mutta on selvästi harmissaan tilanteesta.

– Tilanne meni sellaiseksi, että Junnila teki suoraselkäisen ratkaisun erotessaan tehtävästä yhteisen edun vuoksi.

 

Hallitusohjelmaan sinänsä rikosylikonstaapelin virastaan eläkeiän saavuttanut 69-vuotias Niemi on pääosin tyytyväinen. Ohjelman vahvana punaisena lankana on kaiken työn vastaanottamisen kannattaminen. Veijo Niemi pitää hyvänä, että kansalaisille annetaan vastuuta siitä, että työ kuin työ kannattaa ottaa vastaan. Hän näkee ongelmallisena tuloloukut, jotka aiheuttavat sen, että kotiin saatavien tukien menetys voi olla syy sille, ettei tarjottua työtä voi ottaa vastaan.

Niemi odottaa samanlaista vastuunkantoa myös maahanmuuttajilta. Maaliskuussa eduskunnan käsitellessä maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä käsittelevää lakimuutosta, Niemi puki ajatuksensa puheenvuorossaan näin:

– Tämä tuntuu kyllä ihan mielettömältä, että oman maan kansalaisista ei pidetä enää mitään huolta mutta tänne tuleville niin sanotuille kotoutujille tarjotaan kaikki suorastaan kulta- ja hopealautasella: olkaa hyvä, tervetuloa tänne, täällä annetaan teille kaikki ilman. En voi ymmärtää.

Kansanedustaja on tyytyväinen, että perussuomalaiset saivat hallitusohjelmaan läpi huomattavia tiukennuksia.

– Eihän se niin voi olla, että jos tänne tulee turvapaikan hakijana, niin odottaa vain saavansa kaiken kotiin ilman halukkuutta osallistua yhteiskuntaan. Mielestäni jos turvapaikanhakija lähtee lomallaan käymään kotimaassaan, ei hänellä ole perusteita turvapaikkaan. Tietenkin avun tarvitsijoita tulee auttaa, mutta heillä täytyy olla samat säännöt kuin suomalaisillakin.

Ukraina on kirjattu hallitusohjelmaankin nyt ykköskohteeksi, jota Suomen tulee tukea. Veijo Niemi on tyytyväinen linjaukseen. Hän korostaa, että Ukrainaa ja ukrainalaisia tulee tukea kaikin mahdollisin keinoin vaikeassa tilanteessa.

 

Vaikka hallitusohjelman päälinjat ovat hyviä, Veijo Niemi myöntää, että joitakin kohtia on syytä vielä toimeenpanovaiheessa tarkistaa. Esimerkiksi toimeentulotuen uudistuksissa Niemi pitää kohtuuttomana joitakin kohtia, jotka voivat aiheuttaa tuen hakijalle vaikeita tilanteita. Sellaisena hän pitää vaikka toimeentulotuen laskentatapaa, jossa omistusasunto voi viedä oikeuden tukeen.

– Jos duunari on pienistä tuloistaan vuosikymmenten mittaan säästänyt kerrostalo-osakkeeseensa ja jää vähän alle kuusikymppisenä työttömäksi, hänellä voi olla edessään mahdoton rasti. Yhtiövastikkeita kun ei katsota vuokraan verrattavaksi asumiskuluksi, tilanne on tällöin aivan kohtuuton.

Näitä yksityiskohtia Veijo Niemi kuvaa viallisiksi ruuvinkannoiksi. Ruuvi pitää kyllä paikoillaan sen, mitä sillä on kiinnitetty, mutta vääränlaisen kannan vuoksi se on vaihdettava ehjään.

 

Eduskunnan lisäksi Veijo Niemi istuu myös Lempäälän kunnanvaltuustossa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna. Hän ei pidä vallan kolmella tasolla istumista ongelmallisena, siinä on etunsa.

– Luonnollisesti tietyt tehtävät, vaikka kuntaministerin pesti aiheuttaisivat jääviyskysymyksiä. Voittopuolisesti hyvä tiedonkulku niin kuntaan kuin aluevaltuustoon on vain hyvä asia. Ajattelin, että äänestäjät ovat minut kuhunkin tehtävään valinneet, joten en niistä voi luopua vain saatuani kansanedustajan paikan, Niemi sanoo viitaten aluevaltuuston puoluetovereihinsa Miko Bergbomiin ja Joakim Vigeliukseen, jotka erosivat aluevaltuustosta päästyään kansanedustajiksi.

– He tekivät oman ratkaisunsa, itse katson, että pystyn hoitamaan molemmat tehtävät, kuten tähänkin asti.

Ministerin pesti ei kutsunut Niemeä, mutta hän pitää hyvänä vaikuttamismahdollisuutena, kun perussuomalaiset on nyt hallituksessa. Kontaktit ministereihin ovat välittömät.

– Vaikka viime kaudella emme olleetkaan hallituksessa, saimme edistettyä myös paikallisia hankkeita. Esimerkiksi Kiimakallion ja Kuljun kiertoliittymät nousivat hankekorissa niin, että nyt ne tehdään. Nyt kun meillä on omia ministereitä, ei se ainakaan huononna vaikutusmahdollisuuksia, Niemi sanoo.

Hallitusohjelman kirjausta pääradan kehittämisestä nykyisellä linjauksellaan hän pitää hyvänä. Uudet oikaisulinjat olisivat olleet hyötyyn nähden liian kalliita.