Biojätteen lajitteluvelvoite alkaa syyskuussa – Lempäälässä yli kahdella tuhannella hoitamatta

Keittiössä syntyvä biojäte tulee lajitella kaikissa asuinkiinteistöissä ensimmäinen syyskuuta alkaen, muistuttaa Pirkanmaan Jätehuolto. Lajitteluvelvoite koskee yli 10 000 asukkaan keskustaajamaa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Isoissa kiinteistöissä biojätteen lajittelu on jo aloitettu aiemmin, joten käytännössä velvoite laajenee nyt koskettamaan myös pientaloja. Pientaloiksi katsotaan omakotitalot, paritalot ja alle viiden asunnon rivitalot. Myös velvoitealueen mökkiläisten tulee hoitaa asia kuntoon.

Pirkanmaan Jätehuollon tiedotteen mukaan velvoite koskee Tampereen seudun keskustaajaman alueella noin 40 000 kiinteistöä, joista noin puolella asia on vielä hoitamatta. Pirkanmaan Jätehuolto lähettää muistutuskirjeen niihin koteihin, joissa heidän tietojensa mukaan velvoitetta ei ole vielä hoidettu. Jätehuollon viestintäasiantuntija Emmi Poutala kertoo sähköpostitse, että Lempäälään kirjeitä on lähetetty 2 200 kappaletta. Määrässä voi Poutalan mukaan olla joitain kiinteistöjä, joissa asia on jo hoidettu, mutta tieto ei ole vielä siirtynyt Jätehuollon rekisteriin asti.

Pientalojen asukkaat voivat valita kolmesta lajittelutavasta itselleen sopivimman. Vaihtoehtoina on tilata oma biojäteastia, liittyä naapuruston biokimppaan tai kompostoida biojätteet jätehuoltomääräysten mukaisessa kompostorissa. Suosittu tapa hoitaa lajittelu on naapuruston yhteinen biojäteastia eli biokimppa. Jätehuollon mukaan noin 40 prosenttia velvoitealueen kiinteistöistä on biokimpassa.

– Biokimppa on erityisen kätevä etenkin niille, joilla biojätettä syntyy vähän. Kimpassa lajittelu on myös edullista, koska astian tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken. On myös fiksua, että jäteauto tyhjentää vähemmän täydempiä astioita kuin paljon puolityhjiä, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund.

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistö velvoitealueelle. Jos lajitteluvelvoitetta ei hoida kuntoon, siirtyy asia alueellisen jätehuoltoviranomaisen käsittelyyn.