Sauna lämpimänä Mäyriässä – Lempäälän Toivot saunottaa kävijät ilmaiseksi ja vapaaehtoiset maksut käytetään yhteisiin vissyihin

Mäyriän naisten saunalla pääsee jälleen löylyihin. Kuva: Katariina Rannaste

Ei rahan, vaan yhteisöllisyyden takia. Urheiluseura Lempäälän Toivot päätti tänä kesänä ryhtyä järjestämään yleisiä saunavuoroja Mäyriässä, kun sellaiseen tarjoutui tilaisuus.

Virkistysalueen saunojen käyttö keskeytettiin viime vuonna kunnan toimesta, sillä saunoille täytyi saada puhdas käyttövesi.

– Vesihuoltotyöt olivat Mäyriässä kevättalvesta alkamassa, kun satuimme kysymään kunnasta, että koska sauna olisi taas varattavissa. Olimme ajatelleet varata sen seuran omalle porukalle, mutta kunnasta ehdotettiinkin, että lämmittäisimmekö saunan kuntalaisille juhannukseksi, selvittää seuran nokkamies Jussi-Pekka Okero.

Seura taipuu moneen ja tuumasi, että mikäs siinä. Vesi- ja viemärityöt naisten saunalle valmistuivat kesäkuussa, ja juhannussauna lämmitettiin. Järjestelyä päätettiin jatkaa.

Naisia on ollut saunavuoroilla parhaimmillaan 50, miehiä 30, kertoo Jussi-Pekka Okero Lempäälän Toivoista. – Tämä on naisvoittoinen juttu ja he ovat kovia löylyttelemään. Naisten toiveena on ollut, että laittakaa sauna kuumaksi vaan, Okero sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Toivot on vastannut saunan lämmittämisestä kesän ajan ja vastaa siitä pitkälle syksyyn. Asiasta on tehty kunnan kanssa sopimus.

Puusaunaa lämmittävät vapaaehtoiset saunamajurit.

– Meillä oli alkuun kuuden äijän porukka, joka lämmitti saunavuorot. Sittemmin saimme seitsemän naista ja kuusi miestä lämmittäjiksi. He tekevät sitä vapaaehtoisina, Jussi-Pekka Okero kertoo.

Seura vastaa lämmityksen lisäksi tilojen asianmukaisesta käytöstä ja niiden siivoamisesta vuoron jälkeen. Lempäälän kunta vastaa kuukausittaisesta yleissiivouksesta ja tilojen kunnossapidosta.

– Meillä ei ole tässä mitään muuta kiinni kuin että saadaan yhteisöllisyyttä, hyvää mieltä ja nauttia rantasaunasta, Okero sanoo.

Puusauna on kesän ajan lämminnyt torstaisin, mutta tavoite on saada miehille ja naisille omat saunapäivät. Kuva: Katariina Rannaste

Saunominen saunavuorolla on ilmaista, mutta halutessaan siitä voi maksaa pienen korvauksen. Moni on halunnut, ja siksi saunalla on ohjeet käteis- tai MobilePay-maksua varten.

– Tämä ei ole meille mitään bisnestä, joten pistämme rahat kiertoon. Sillä rahalla mitä kertyy, ostetaan saunan jääkaappiin vissyä, Jussi-Pekka Okero kertoo.

Saunapäivä on kesän ajan ollut torstaisin. Naisten vuoro on kello 17.30–19.30, minkä jälkeen löylyihin tulevat miehet, jotka saunovat kello 21:een asti. Molemmat vuorot ovat naisten saunalla.

Tarkoitus on saada omat saunapäivät miehille ja naisille.

– Tavoite on, että miesten saunapäivä olisi tiistaisin ja naisten torstaisin, jotta vuorot olisivat pidemmät, mutta sitä ei ole päästy toteuttamaan kunnan työntekijöiden kesälomien vuoksi, Okero sanoo.

Lempäälän Toivot tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kanavissa, ja Okero toteaa, että sana myös kiirii saunojien keskuudessa nopeasti.

 

Mäyriän saunarakennukset suljettiin terveystarkastuksessa havaittujen puutteiden takia viime vuonna. Ympäristöterveydenhuolto perusteli käyttökieltoa muun muassa sillä, että järvivesi ei kelpaa peseytymiseen sinileväaikaan.

Kesäkuussa valmistuneen kunnallisen vesi- ja viemäriliittymän myötä naisten saunaan jälleen pääsee. Miesten sauna ei ole tällä hetkellä käytössä.

Omistajakunnista muodostuva hoitotoimikunta työstää saunojen perusteelliseen korjaukseen ja alueen käyttöön liittyvää suunnitelmaa.

 

Lue myös:

Mäyriän saunojen korjaukseen esitetään 200 000 euroa – ”Saunat ovat Mäyriässä prioriteeteissa ykkösenä”

Mihin asioihin Pirteva kiinnitti Mäyriässä huomiota? – ”Keskeyttämispäätös on kunnan oma päätös”