Lempäälän kuntapolitiikka – Ketä kiinnostaa?

Olen nyt 36-vuotiaana innostunut jostain syystä kuntapolitiikasta ja alkanut seuraamaan kunnan päätöksiä Lempäälän-Vesilahden Sanomien sivuilta, Lempäälän kuntapolitiikka -Facebook sivuilta ja kunnan kotisivuilta. Yritän sivistää itseäni ja ymmärtää kuntapolitiikan kiemuroita, ja nyt kuntalaisena olen kovasti jäänyt ihmettelemään päätöksenteon epäloogisuutta. Lempääläläiset -Facebook ryhmässä ihmettelin, että miksi ensin investoidaan 6 miljoonaa euroa padelhalliin ja hetken päästä ilmoitetaan 6 miljoonan euron euron säästötarpeet, joita suunnitellaan katettavan kunnan talousjohtajan mukaan muun muassa verojen nostoilla (LVS 12.10.).

Kiitos LVS:n sähköisen artikkeliarkiston, löysin 25.8.2022 julkaistun mielipidekirjoituksen ”Kenen puolella kuntapolitiikassa ollaan – kunnan vai kuntalaisten?” – Vasemmistoliiton kunnanvaltuutettu Satu Kosola. Koen edelleen tuon mielipiteen ajankohtaiseksi; ” Kuntapolitiikassa puhutaan paljon rahasta ja talouden kestävyydestä – ja hyvä niin. Joskus kunnan puolella oleminen tuntuu kuitenkin tarkoittavan sellaisten päätösten tekemistä, missä kunta säästää rahaa ja kuntalaisten palvelut huononevat. Näissä tilanteissa me valtuutetut ja muut luottamustoimessa olevat olemme vaikeiden päätösten äärellä. Näissä tilanteissa myös puolueiden väliset arvomaailma- ja intressierot näkyvät parhaiten. Jokainen äänestäjä ansaitsee sen, että hänen äänestämänsä henkilö puolustaa juuri niitä asioita, joita hänen yhteinen arvomaailmansa edellyttää. Näin kuntapolitiikassa ollaan aidosti jokaisen kuntalaisen puolella.”

Jäi pohdituttamaan, että kuinka moni muu seuraa oman kunnan politiikkaa ihan ajatuksen kanssa? Pitäisikö kuntalaisten seurata omia kuntapuolueitaan aktiivisemmin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kysellä enemmän päätöksien taustoista suoraan päättäjiltä? Vai onko useimmilla kuntalaisilla asenne, että kyllä ne päättäjät tietää parhaiten ja sitten maristaan kahvipöydässä tai purraan hammasta parempia päiviä odotellen.

Päätöksenteon seuraaminen on itseasiassa todella helppoa. Opin vastikään, että kunnan eri instanssien palavereiden pöytäkirjoja vuosilta 2019–2023 löytyy Lempäälän kunnan kotisivuilta (Lempäälä-tietoa – Päätöksenteko – Esityslistat ja pöytäkirjat) ja niistä näkee, kuka on äänestänyt mitä, kuka on jättänyt eriäviä mielipiteitä pöytäkirjaan kirjattavaksi sekä millaisia aloitteita valtuutettu on tuonut kokouksiin. Pöytäkirjassa lukee myös päätöksiin liittyvät tarkemmat seikat, joiden kautta päätöstä perustellaan sekä näkee myös kuntalaisten tekemät aloitteet ja niiden käsittelyt. Pöytäkirjat ovat ilahduttavan tarkat ja informatiiviset. Myös tulevien kunnanhallituksen, -valtuuston sekä eri jaostojen ja lautakuntien kokousten esityslistat ovat kaikkien luettavissa ennakkoon.

Kunnanvaltuuston kokouksia pystyy myös seuraamaan Youtuben kautta livestreamina Lempäälän kunta -kanavalla. Kokoustallenteet voi katsoa sieltä myös jälkikäteen. Kommentteja videoista ei löydy, niin en tiedä miten livestreameissa vastataan esitettyihin kommentteihin seuraajilta vai vastataanko ollenkaan. Tämän koen kuitenkin olevan aika edistyksellistä avoimuutta kuntapäättäjiltämme, joten isot kiitokset näistä sähköisistä seuraamiskanavista. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia kaiken ikäisten kuntalaisten osallistumiseen keskusteluihin sekä päätöksenteon seuraamiseen suorana lähetyksenä. Itse aion ainakin laittaa näitä omaan kalenteriini ja katsella popcornien kera.

Haastan kuntalaiset miettimään uudelleen näkökantojaan kuntapolitiikkaan. Seuraaviin kuntavaaleihin on vielä aikaa, mutta haluan haastaa kuntalaisia tutkimaan kunnanvaltuutettujen ehdotuksia, äänestämistä ja päätöksien tukemisia julkisten, helposti saatavien pöytäkirjojen sekä videoiden kautta ja miettiä, että ketä sitä oikein kannattaa seuraavissa vaaleissa äänestää. Haluan haastaa ajattelumallia, missä äänestetään vain ”tuttua naamaa”, ”jotakuta oman puolueen edustajaa” tai kaiken kattavia katteettomia vaalilupauksia viljeleviä konkareita. Nyt ei tarvitse enää sokeasti luottaa omien asioiden ajamiseen valtuutetun toimesta, kun valtuutettujen toimintaa ja päätöksiä pystyy seuraamaan livenä kotisohvalta käsin.

Tehdään keväällä 2025 yhdessä järkeviä ja tietopohjaisia päätöksiä valtuutettujen suhteen, jotta kunnan päätöksen teosta saadaan taas loogista ja oikeasti kestävää. Siihen asti annetaan palautetta nykyisille valtuutetuille matalalla kynnyksellä ja toivotaan, että meitä kuunnellaan sekä arjen sujumista kuntalaisena ajatellaan isoja päätöksiä suunniteltaessa eikä vasta päätöksenteon jälkeen.

Maiju Haavisto

Lempäälä