Lempäälässä on hevosia enemmän kuin lehmiä

Lempäälässä on 93 maatilaa ja maidontuotannossa olevia lehmiä yli 300. Hevosia on enemmän, noin 450.

 

Lempäälässä on vuonna 2023 yhteensä 93 maatilaa. Niistä 50 prosenttia on maatalouden nykytilaa käsittelevien selvitysten mukaan ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn. Vaikka maatilojen määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa noin 20 prosentilla, viljelyksessä olevaa peltoa on Lempäälässä edelleen yli 4 000 hehtaaria, sama määrä viljelyspinta-alaa oli myös 10 vuotta sitten.

– Lempäälässä viljellään pääasiassa rehuheinää ja eri viljalajeja: kauraa, rehu- ja mallasohraa, kevät- ja syysvehnää ja ruista. Eri viljojen osuus tänä vuonna oli yli 2 000 hehtaaria. Rekisteritietojen mukaan Lempäälässä on hevosia noin 450 ja maidontuotannossa olevia lehmiä yli 300, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi Lempäälän kunnan tiedotteessa.

 

Viljelijöiden keski-ikä viime vuonna oli Lempäälässä 55 vuotta. Keskimääräinen tilakoko Lempäälässä peltopinta-alan mukaan on 43,93 hehtaaria, kun vastaava pinta-ala Pirkanmaalla on hieman suurempi, 46,79 hehtaaria. Tällä hetkellä Lempäälässä 10 viljelijää viljelee yli 100 hehtaarin tilaa.

Kantar TNS Agrin tekemän selvityksen mukaan Lempäälässä maatilojen tulot olivat viime vuonna vajaa 12 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja oli vajaa kolme miljoonaa euroa. Maatalouden myyntituloista maidon myyntitulojen osuus oli 51 prosenttia ja viljan myynnin osuus 39 prosenttia. Maatilojen tuloissa on otettu huomioon maatalouden myyntitulot, -tulotuet, maatilojen metsätulot sekä sivuansiot ja liitännäiselinkeinot.

 

Selvityksen mukaan Pirkanmaalla maatilojen tulot olivat viime vuonna vajaa 567 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja vajaa 182 miljoonaa euroa. Pirkanmaalla on tällä hetkellä tiloja yhteensä 3 569, joista 58 prosenttia on ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn.

Pirkanmaan ELY-keskuksen tietojen mukaan Pirkanmaa on luomumaakunta, ja se tunnetaankin luomukauramaakuntana. Pirkanmaalla alkutuotannon luomutiloja on yhteensä 453, niistä 188 on Lempäälän yhteistoiminta-alueella.

– Suomalainen maaseutu vastaa kulutustrendeihin. Kuluttajille tärkeitä arvoja ovat luonnollisuus, ekologisuus, vastuullisuus ja hyvinvointi. Siksi esimerkiksi luomun brändiarvossa on nähtävissä myös matkailupalveluiden ja -tuotteiden näkökulmasta tulevaisuuden potentiaalia, toteaa tiedotteessa Lempäälän kunnan elinvoimapäällikkö Maria Virtanen.

 

Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi, maatilojen tulot olivat viime vuonna noin 271 miljoonaa euroa, josta maatalouden myyntituloja oli vajaa 80 miljoonaa euroa. Maatalouden myyntituloista suurimpina maidon myyntitulojen osuus oli 29 prosenttia ja viljan myynnin osuus 25 prosenttia ja eri lihojen myyntitulot 37 prosenttia.

Yhteistoiminta-alueella on 1 630 tilaa. Viljelyksessä olevaa peltopinta-alaa on yli 78 000 hehtaaria. Tiloista 56 prosenttia on ilmoittanut tuotantosuunnakseen viljanviljelyn.

– Viime vuonna erilaisia maataloustukia ja -korvauksia myönnettiin kunnan maaseutuviranomaisen käsittelyn kautta yli 55 miljoonaa euroa, kertoo Perälampi.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?