Rokotusajat ovat venyneet Lempäälässä, vaikka virustaudit jylläävät jo – Apulaisylilääkäri: ”rokotusaikoja pyritään lisäämään”

Lukija pohtii Lempäälän influenssa- ja koronarokotusten ajoitusta. Hänen mukaansa rokotusajan saa vasta joulukuun puoliväliin. Apulaisylilääkäri kertoo, että rokotusaikoja pyritään lisäämään marraskuulle. Kuva: LVS-arkisto/Joonas Leskinen

Syksyn viruskausi on alkanut. Lempäälän terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Taina Hellsten kertoo, että korona jyllää jo Lempäälässä, kuten muuallakin Pirkanmaan alueella.

– Mutta influenssa ei ole vielä tänne rantautunut, hän toteaa.

LVS:ään yhteyttä ottanut lukija pohtii, ovatko korona- ja influenssarokotukset Lempäälässä myöhässä tautitilanteeseen nähden, sillä rokotusajan saa hänen mukaansa vasta joulukuulle.

– Yli 65-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä kehotetaan ottamaan rokotukset pikaisesti, koska rokotteen vaikutus alkaa noin kahden viikon päästä, ja tautitilanne on jo nyt huono. Lempäälässä ajan saa kuitenkin vasta joulukuun puolenvälin jälkeen, joten vaikutus on siten vasta ensi vuonna, lukija tuo esiin.

 

Taina Hellsten sanoo ymmärtävänsä, että huoli rokotusten suhteen herää, kun korona on nyt yltymässä jälleen epidemiaksi. Rokotusaikoja pyritään hänen mukaansa lisäämään jo marraskuulle.

– Olemme lisäämässä rokotusaikoja sitä mukaa, kun entiset ajat täyttyvät, hän sanoo.

– Haasteena on se, että meillä on THL:n velvoite pysyä syyskuussa kiristyneessä hoitotakuussa, joka tarkoittaa sitä, että kuntalaisten puheluihin tulee vastata saman päivän aikana ja lääkärin vastaanotolle tulee päästä 14 vuorokauden aikana, jos hoito kuuluu hoitotakuun piiriin. Tämä sitoo paljon hoitohenkilökuntaa joka päivä, Hellsten selvittää.

Koronatapausten määrät ovat kasvussa ja influenssakausi on alkamassa. Rokotusaika kannattaa varata. Kuva: Kuvituskuva

Walk in -rokotuksia tai viikonlopuille ajoittuvia rokotuksia ei voida tänä vuonna järjestää resurssisyistä.

– Aiemmin laitoimme muut toiminnat sulkuun pariksi päiväksi ja järjestimme muutaman walk in -tyyppisen rokotepäivän, mutta nyt tämä ei ole enää mahdollista johtuen juuri tästä THL:n meille asettamasta velvoitteesta, Taina Hellsten kertoo.

– Lisäksi rokottaminen on aikaisempaa hitaampaa, kun samalla kertaa annetaan kaksi rokotetta, jotka tulee myös kirjata potilastietojärjestelmiin.

Henkilökuntakin sairastaa nyt kuten muutkin kuntalaiset, Hellsten toteaa, ja poissaoloja on paljon.

– Tämä lisää edelleen kuormaa meille, hän toteaa.

– Olemme kuitenkin saaneet luvan palkata muutamia ulkopuolisia rokottajia, mikä mahdollistaa hieman paremman saatavuuden rokotusaikojen suhteen, Hellsten sanoo.

 

Taina Hellsten muistuttaa huomioimaan, että jos varaa ajan uusista jakoon tulevista rokoteajoista, ja on jo aiemmin varannut rokoteajan, tulee vanha aika perua.

Peruminen onnistuu myös sähköisessä ajanvarauksessa. Käyttämättä jääneestä sairaanhoitajan vastaanottoajasta peritään aina maksu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?