Lempäälässä päässee hiihtämään huomenna perjantaina: 1,3 kilometrin tykkilumibaana samanlainen kuin viime vuonnakin

Hakkarin maastoon tehdään samanlainen noin 1,3 kilometrin mittainen tykkilumilatu kuin viime vuonnakin. Hiihtämään arvioidaan päästävän jo perjantaina iltapäivällä. Kuva: Erkki Koivisto

 

Kolme traktoria ajaa peräjälkeen kuormaa, jota suurikokoinen kaivuri kaivaa esiin kesän yli säilötystä korkeasta tykkilumivuoresta. Kuormat kipataan vuoron perää laduntekokoneen tallattavaksi Hakkarin pururadalle noin puolen metrin kerrokseksi.

Tykkilumiladun teko alkoi pakkaskelissä Lempäälässä keskiviikkoaamuna 15. marraskuuta. Hiihtämisen kannalta on hyvä, että 10 päivän sääennuste näyttää pakkasjakson jatkuvan.

− Perjantaina (17.11.) iltapäivällä ladun pitäisi olla hiihtokunnossa, ehtii Tapio Kuisma traktorinsa hytistä huikata kesken kiireisen lumenlevitysurakan.

Hän tietää kertoa, että nyt ensivaiheessa Hakkarissa pääsee hiihtämään samanlaisella, noin 1,3 kilometrin mittaisella tykkilumiladulla kuin viime vuonnakin hiihtokauden alussa.

 

Muutenkin työ etenee Lempäälässä edelliskertaiseen tapaan, nyt toista kertaa kunnan teettämänä ostopalvelusopimuksella. Keinolunta on ollut varastoituna noin 4 000 kuutiota.

Muualla Lempäälän latuverkoston laduilla päästään hiihtämään luonnonlumella, kun säät sallivat.

− Lumipeitteen on oltava tarpeeksi paksu, jotta latukoneella voidaan ladut vetää. Tietenkin myös lumen laatu vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi kevyt pakkaslumi painuu kymmeniä senttejä ja siitä on huonompi tehdä latuja, sanoo Lempäälän kunnan yhteisöjohtaja Kati Hämäläinen-Myllymäki.

 

 

Hakkarin tekojäärataa ollaan käynnistelemässä. Vaikka jää näyttää nyt hyvältä, se ei kuitenkaan vielä ole käyttövalmis. Kuva: Erkki Koivisto

Hakkarin tenniskenttien kohdalla olevan tekojääradan jäädyttämiseen on jo ryhdytty ja kaukalo pystytetty. Entisen hiekkakentän kohdalle toteutettua tekonurmea ei Hämäläinen-Myllymäen mukaan jäädytetä luistinradaksi vielä, sillä tekonurmella on palloiluvuoroja ja turnaus.

− Hakkarin tekojäärataa ollaan käynnistelemässä. Vaikka jää näyttää nyt hyvältä, se ei kuitenkaan vielä ole käyttövalmis. Nyt kuntalaisilta pyydetään malttia odottaa, että jää valmistuu ja sitä voidaan käyttää. Jään arvioitu valmistumisaika on marraskuun loppu, Hämäläinen-Myllymäki sanoo.

Muilla kunnan luisteluradoilla Lempäälässä päästään luistelemaan, kun säät sen sallivat. Jäädytetyt luistelujäät vaativat pakkasjaksoja ja sen, että alusta on jäätynyt kunnolla.

Jos alkaa vaikuttaa siltä, että kaukalot ja luistinradat eivät yrityksistä huolimatta ala saada jääpeitettä, aina voi ylläpitää luistelutaitoaan jäähallissa, Lempäälän kunnan varaamilla kuntalaisille maksuttomilla yleisöluisteluvuoroilla.

− Kannattaa seurata jäähalliyhtiön omia tiedotuskanavia, joilla se ilmoittaa yleisövuoroista ja ovatko ne mailallisia vai mailattomia, Hämäläinen-Myllymäki vinkkaa.

Hakkarin vesitornin mäkeen ei ole asiaa mennä laskemaan pulkalla. Kati Hämäläinen-Myllymäki korostaa, että Lempäälän kunta ei ylläpidä liukumäkiä.

 

Muokattu 16.11.2023 klo 12.55

 

Lue myös:

Vesilahdessa latujen teko aloitetaan Anttilanvuoresta