Lempäälän Hakkarin koulussa väkivaltainen välikohtaus – ”Summittaiseen väkivallan pelkoon ei ole aihetta”

Hakkarin yläkoululla tapahtui väkivaltainen yhteenotto ruokailuvälitunnilla. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Hakkarin yläkoulussa tapahtui torstaina 16. marraskuuta väkivaltainen välikohtaus.

Koulun rehtori Sanna Oikarinen tiedotti tapahtuneesta iltapäivällä kello 17 aikaan oppilashallintojärjestelmä Wilman kautta. Tiedote oli suunnattu kaikille yläkoululaisten huoltajille ja henkilökunnalle.

Tiedotteen mukaan yhteen oppilaaseen oli kohdistettu väkivaltaa ruokailuvälitunnin aikana, noin kello 11.20. Tekijöinä on ollut kaksi koulun oppilasta.

Lisäksi paikan päällä tai lähistöllä on ollut iso joukko oppilaita.

Uhri toimitettiin terveysaseman päivystykseen. Hänen epäillään saaneen yhteenoton seurauksena lievän aivotärähdyksen.

– Tapahtumat on selvitetty ja asiasta on mennyt tieto viranomaisille jatkoselvittelyjä ja toimenpiteitä varten. Olemme myös kaikin tavoin pyrkineet takaamaan erilaisilla järjestelyillä turvallisen koulupäivän perjantaina ja tulevina päivinä. Mihinkään summittaiseen väkivallan pelkoon ei ole aihetta, tiedotteessa kerrotaan.

Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen kertoo, että tapahtuneesta on tehty rikosilmoituksen lisäksi lastensuojeluilmoitus.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on Suomessa useiden tahojen, kuten opetus- ja nuorisotoimen, velvollisuus, jos lapsi esimerkiksi itse käyttäytyy niin, että mahdollinen lastensuojelun tarve on selvitettävä.

 

Oppilaat voivat halutessaan hakeutua terveydenhoitajan, kuraattorin tai koulun muiden aikuisten juttusille.

Rehtori Sanna Oikarinen toivoo, että jos lapset kertovat kotona pelottavista tai uhkaavista tilanteista, huoltajat varmistavat, onko niistä tieto jo koulun aikuisilla. Hän kannustaa kodeissa keskustelemaan.

– Olen todella huolissani ja surullinen siitä, millaisessa maailmassa ja kulttuurissa jotkut nuoret tuntuvat tällä hetkellä elävän, Oikarinen kirjoittaa Wilma-viestissä.

– Aika monet tuntuvat ihannoivan sellaista elämänmuotoa, johon kuuluvat väkivalta, päihteet, leveä rahankäyttö, toisten ihmisten pelottelu ja uhkailu ja monella tapaa ehkä elokuvamainen elämäntyyli. Jos yläkoululaisen toiveammatti on huumekauppias, olemme isossa pulassa. Lisäksi täällä on joukko oppilaita, jotka ovat sitä mieltä, että mitä tahansa saa tehdä, kun alaikäisille ei mitään rangaistuksia heidän mukaansa tule, hän kertoo.

– Pyydän, että keskustelette kotona lastenne kanssa näistä asioista. Mekin teemme sitä täällä oppilaiden kanssa, Oikarinen toteaa.

 

Lue myös:

”Lasten ja nuorten maailma on muuttunut” – Vanhempia herätellään keskustelemaan kouluväkivallasta