”Lasten ja nuorten maailma on muuttunut” – Vanhempia herätellään keskustelemaan kouluväkivallasta

Hakkarin yläkoululla tapahtui väkivallanteko torstaina, kun alle 15-vuotiasta oppilasta pahoinpideltiin wc-tilassa. Kuva: Katariina Rannaste

Valvontaa on Lempäälän Hakkarin koululla tehostettu viime viikolla tapahtuneen väkivallanteon jälkeen. Alle 15-vuotiasta poikaa pahoinpideltiin torstaina 16. marraskuuta wc-kopissa ruokailuvälitunnilla.

Oppilailla on mahdollisuus keskustella tapahtumista terveydenhoitajan, kuraattorin tai mielen hyvinvoinnin koordinaattorin kanssa. Koulunkäynti on muutoin jatkunut tavalliseen tapaan.

– Rauhallista on ollut. Fokus on ollut nuorten tukemisessa ja täytyy sanoa, että koulu on hoitanut tilanteen mallikkaasti, sanoo Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen tiistaina.

 

Lempäälässä kokoontui maanantaina 20. marraskuuta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä, jossa tapetilla oli Nina Lehtisen mukaan lasten ja nuorten tilanne.

– Lempäälä ei ole enää lintukoto. On tiedostettava, että lasten ja nuorten maailma on muuttunut, mutta se ei poissulje toisen ihmisen fyysisen koskemattomuuden kunnioittamista. Toiset ihmiset on jätettävä fyysisesti rauhaan, eikä tällaista saa tapahtua, Lehtinen painottaa.

Lehtisen mukaan Lempäälässä aiotaan järjestää loppuvuoden ja kevään aikana vanhempainiltoja, joihin vanhempia kutsutaan keskustelemaan lasten ja nuorten asioista.

Kiusaamista ehkäisevää työtä täydentää Nina Lehtisen mukaan Someturva-palvelu. Kunta otti viime keväänä käyttöön Someturvan, jonka kautta saa apua, jos lasta tai nuorta kiusataan, häiritään tai uhkaillaan sosiaalisessa mediassa tai pelialustoilla.

 

Väkivallanteko tapahtui Hakkarin koululla torstaina, jolloin kaksi poikaa pahoinpiteli poikaa ruokavälitunnilla wc-kopissa muutaman minuutin ajan.

Uhria oli tuupittu ja tönitty. Uhrin pää oli tiettävästi kolahtanut tuuppimisesta seinään, minkä seurauksena hän sai lievän aivotärähdyksen.

Kolme tyttöä oli havainnut pojan makaavan maassa wc-kopin edustalla ja he olivat ilmoittaneet asiasta opettajalle. Oppilaan huoltaja oli toimittanut lapsen terveysaseman päivystykseen.

Koulu teki tapahtuneesta rikos- ja lastensuojeluilmoituksen.

Rehtori Sanna Oikarinen pyysi huoltajille lähettämässään Wilma-viestissä keskustelemaan muun muassa päihteistä, väkivallasta, kiusaamisesta ja somesta.

– Keskustelu on tärkeää, vaikkei mitään huolta olisikaan. Kaikki yläkouluikäiset ovat vielä lapsia, jotka tarvitsevat aikuisen ohjausta kasvuprosessissaan, Oikarinen kirjoitti.

 

Lue myös:

Lempäälän Hakkarin koulussa väkivaltainen välikohtaus – ”Summittaiseen väkivallan pelkoon ei ole aihetta”