Virhe horjutti selvityksen arvoa

Lempäälän Kehitys Oy:n teettämä selvitys Puskiaisten oikaisun yritysvaikutuksista ei mennyt niin sanotusti ihan putkeen. Kompurointi nettikeskustelun sulkemisessa ja selvityksen viestinnässä menivät epäonnistumisen puolelle. Kun selvityksestä paljastui selkeä virhe oikaisun mitassa, se antoi oikaisun vastustajille täyden syyn kritisoida selvitystä. On eri asia, käytetäänkö selvityksen tausta-aineistona materiaalia, jonka mukaan oikaisu lyhentää ajomatkaa viisi tai yhdeksän kilometriä. Selvityksessä käytettiin jälkimmäistä joka on koko oikaisupätkän mitta.

Virheitä sattuu jokaiselle. Näin tärkeän selvityksen lähdeaineistossa se on kiusallinen. Puskiaisten oikaisua on vastustettu eritoten ympäristösyistä. Pitkään suunnitellulla hankkeella on kuitenkin vaikutuksensa, jonka vuoksi sille löytyy myös kannattajansa, etenkin elinkeinoelämän puolesta. Selvitys oli syytä tehdä.

Kuntalaisen on vaikea hahmottaa VT3:n oikaisun hintaa ja vaikutuksia. Tällä hetkellä keskustelu on kärjistynyt vastustajien ja kannattajien nokitteluun. Etenkin sosiaalisen median keskusteluissa faktat tuppaavat menemään vähän niin ja näin. Lukuja pyöristellään ja tuodaan esiin oman katsantokannan mukaan. Vastustajat eivät näe yhtään hyvää syytä oikaisulle, kannattajat taas kiistävät rakentamisen aiheuttamat ympäristöhaitat.

Kasvu ja kehitys edellyttävät rakentamista, jonka alle jää aina luontoa ihmisen levittäessä reviirejään. Arviot siitä, mihin ja miten kasvua voidaan suunnitella, täytyisi pystyä tekemään neutraalien arvioiden ja todellisten tietojen mukaan. Tällä hetkellä varsin moni päättäjäpöytien ulkopuolella on hämillään, mistä Puskiaisten oikaisussa on kyse. Olletikin, kun kyse ei edes ole Lempäälän tai Pirkkalan hankkeesta, vaan valtion yhdestä kärkihankkeesta, vaikka ne Lempäälään keskeisesti sijoittuvatkin.