Piikki: Rappiolla

Hassisen kone lauloi aikoinaan, että rappiolla on hyvä olla. Nuorten rokkareiden elämäntavat eivät miellyttäneet kaikkia, ja Ismo Alanko vastasi paheksuntaan erinomaisella sanoituksella. Toki sitäkin paheksuttiin, kun vaivauduttiin kuuntelemaan vain laulun alkua eikä esimerkiksi kohtaa: ”jos rappio on sitä että rakastaa, ottaa hetkestä kii eikä tahdo tappaa”. Rappiolla oli yhtyeen esikoisalbumin Täältä tullaan Venäjä avauskappale. Albumi muuten äänitettiin Lempäälässä Mika Sundqvistin studiolla vuonna 1980.

Diktaattori Vladimir Putinin propagandan mukaan läntinen maailma on rappeutunut ja kulkee kohti tuhoaan. Hän on paraskin puhumaan rappiosta, kun oma toiminta on täysin moraalitonta. Hänen maailmassaan ihmisillä ei ole muuta arvoa kuin toimia pelinappuloina sodassa, tai kuten olemme nähneet, kiusanteossa naapurimaille.

Täysin moraaliton vastustaja tuottaa hankaluuksia, kun toinen osapuoli pitää kiinni säännöistä mutta toinen ei. Venäjä käyttää tätä säälimättä hyväkseen, ja yrittää aiheuttaa sekaannusta läntisissä oikeusvaltioissa. Me taas yritämme puolustaa omia arvojamme, demokratiaa, sivistystä ja mitä kaikkea.

Vuosisatojen ajan Suomen suurin uhka on tullut idästä. Siihen olemme jo tottuneet, mutta meillä on myös sisäsyntyinen uhka. Olen huolissani Suomen rappiosta. En tarkoita salaliittoteorioita enkä poliittisia ääriliikkeitä, vaan ihan meidän tavallisten ihmisten elämän rappiota.

Antiikin Rooman aikainen satiirikirjailija Juvenalis otti käyttöön sanonnan: leipää ja sirkushuveja, panem et circenses. Hän tarkoitti sillä tilannetta, jossa kansa oli luopunut vallastaan. He olivat luovuttaneet kaiken vaikutusvaltansa keisarille ja pyysivät vastineeksi ainoastaan leipää ja sirkushuveja. Rooman valtakunnan rappio on kaikkien historiaa lukeneiden muistissa.

Mitä tekemistä tällä on Suomen nykytilanteen kanssa? Paljonkin. Suuri osa suomalaisista on tyytyväisiä, kun leivän lisäksi on tarjolla riittävästi viihdettä. Bilettäminen on tärkeintä elämässä. Tavallinen arki ei kiinnosta, vaan koko ajan täytyy tapahtua jotain erikoista. Festareita ja muita vastaavia on ollut tänä vuonna enemmän kuin koskaan.

Entä tv-ohjelmat? Rappiosta kertoo esimerkiksi se, että monet ohjelmasarjat perustavat suosionsa alastomuuteen, kun mikään tavallinen ei riitä. Roomassa puolestaan oli aikamoisia orgioita.

Pinnallisen elämän taustalla on monia huolestuttavia merkkejä. Koulu on rappiolla, kun monet peruskoulusta päässeet eivät osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa, laskemisesta puhumattakaan. Sitten tapellaan, kun muuta ei osata. Ja soten tulevasta rappiosta olemme nähneet vasta alun.

Oman ajattelumme olemme siirtäneet kokonaan digilaitteiden vastuulle, ja suomen kielen väheksyminen on lopullinen merkki kulttuurimme rappiosta.

Piikki

”Kun Suomi putos puusta”, lauloi Ismo Alanko.
Nyt olemme kiipeämässä sinne takaisin.