Erik Edner -mitalit Päivi Söderströmille ja Lastusten kyläyhdistys ry:lle

Pitkän uran Lempäälän kuntapolitiikassa tehnyt Päivi Söderström tunnetaan konsensushakuisena päättäjänä. Kuva: Päivi Söderströmin kokoelma

 

Lempäälän kunnan vuosittain jakaman numeroidun Erik Edner -mitalin saivat itsenäisyyspäivänä Päivi Söderström ja Lastusten kyläyhdistys ry. Mitali myönnetään yksityiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on työskennellyt Lempäälän hyväksi politiikan, kulttuurin tai talouden alalla. Ensimmäiset mitalit jaettiin vuonna 1984.

 

Mitalin numero 128. saaja, fysioterapeutti, yrittäjä Päivi Söderström on ollut keskeinen vaikuttaja Lempäälän kunnallishallinnossa vuodesta 2000 lähtien. Hän on toiminut Lempäälän kunnan kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajana sekä Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän seutuhallituksen jäsenenä usean vuoden. Sosiaali- ja terveysasiat ovat olleet Söderströmille erityisen läheisiä. Hän on toiminut Lempäälän kunnassa sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä sekä ollut pitkään Lempäälän Ehtookoto ry:n johtokunnan puheenjohtaja jatkaen tehtävässä edelleen.

Myöntämisperusteissa todetaan, että Söderström tunnetaan ihmisläheisenä ja konsensushakuisena luottamushenkilönä. Söderström on puhunut mielellään ”Lempäälä-puolueesta”, jolla hän on tarkoittanut puolueiden välisen yhteistyön merkitystä yhteisten Lempäälää koskevien asioiden edistämisessä ja päätöksenteossa. Hänelle on ollut luontevaa ja tärkeää luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyö asioiden valmisteluvaiheessa ja päätöksenteossa.

 

 

Lastusten kylälle on satanut useita huomionosoituksia viime vuosina. Kuva: Erkki Koivisto

Erik Edner -mitalin numero 129. saanut Lastusten kyläyhdistys perustettiin 1980-luvun alussa. 1990-luvun lopulla kyläyhdistys aktivoitui kyläkaavoitushankkeeseen, joka tuotti noin 60 osayleiskaavaan merkittyä rakennuspaikkaa, joista 55 on sittemmin toteutunut uusina taloina.

Kyläläisten aktiivisuuden ansiosta kylään saatiin perustettua yhteistyössä kunnan kanssa vesiosuuskunta vuonna 2008, jolloin vesi ja viemäriverkosto saatiin rakennettua yhteistyössä kunnan kanssa VT 3:lle asti.  Kyläyhdistys oli vuonna 2020 edesauttamassa valokuituverkon hankkimista kylälle erillisessä valokuituprojektissa.

Koulun mäkeä kiertää nykyisin yhteistyöhankkeena rakennettu frisbeegolfrata. Lastusten kyläyhdistyksen aloitteesta kehitettiin sopimusmalli yhteistyössä kunnan kanssa. Sopimuksessa kyläyhdistys otti vastuulleen luisteluradan jäädytyksen, koulun kiinteistöhoidon, eri ikäisten kuntalaisten harrastustoiminnan kehittämisen sekä erillissopimuksena laavun rakentamisen.

Myöntämisperusteiden mukaan Lastusten kyläyhdistys on oiva esimerkki siitä mitä kunnan ja kylän yhteistyö voi parhaimmillaan olla.

Lastusten kylä sai merkittävän tunnustuksen vuonna 2021, kun se valittiin Pirkanmaan vuoden kyläksi. Seuraavana vuonna tunnustusta tuli valtakunnallisessa vuoden kylä kilpailussa, jossa Lastunen valittiin kolmen parhaan joukkoon saaden kunniamaininnan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?