Peggy Thomas on joulufani, jonka tunnelmointi sai pitsalähetin huolestumaan – Joulupöytään valmistuu herkkuja myös brittityyliin

Peggy Thomas kertoo olleensa jo lapsuudessa kova joulufani. – Jouluista on hyviä muistoja, ja huomaan, että jouluintoilu on tarttunut aikuisiin lapsiinikin, Thomas kertoo. Sylissä istuu perheen toinen kiinanharjakoira, Papu. Kuva: Katariina Rannaste

Kattilasta nousee mausteinen tuoksu, kun Peggy Thomas lämmittää mustikkaglögiä. Edellisenä päivänä hän on valmistanut pieniä piparkakkutaloja. Lempääläisessä rivitaloasunnossa tuoksuu joululta.

Ruokakirjailija ja -bloggaaja tunnustaa olevansa joulufani.

Thomas jakaa Instagramissa yli 13 000 seuraajalleen vinkkejä ja kuvia niin arki- kuin juhlaruuista ympäri vuoden, mutta joulukuu sykähdyttää häntä eniten.

Kotioloissa joulua on tänä vuonna tunnelmoitu poikkeuksellisen paljon, sillä Thomas työsti keväällä uutta jouluruokiin ja -leivonnaisiin keskittyvää kirjaa. Peggyn pieni punainen joulu -kirja ilmestyi syyskuussa.

Kirjan vuoksi joulukuusi oli sisällä vielä toukokuussa.

– Pitsalähetti kysyi ovella, että onko meillä kaikki hyvin. Emme ymmärtäneet kysymystä, mutta sitten tajusimme, että hän oli nähnyt kuusen, Thomas kertoo huvittuneena.

Perhe, johon kuuluu neljä lasta ja aviomies, oli jo tottunut kuvausrekvisiittana toimineeseen kuuseen, ja Peggy Thomas oli kuusesta vain hyvillään. Hän hykerteli itsekseen myös äitienpäivänä, jolloin pöydässä oli jouluruokaa.

– Oli ihana fiilis, kun sain kirjan vuoksi monta kuukautta joulutella, hän toteaa.

Jouluintoilijan kotona on useita kuusia. Pääkuusen koristeissa on joka vuosi eri teema, tänä vuonna se on metsän eläimet. Koristeina siinä on pöllöjä, oravia ja peuroja. Kuva: Katariina Rannaste

Tavallisesti Peggy Thomas aloittaa jouluvalmistelut loppusyksyllä. Saaristolais- ja banaanileipää hän tekee pakkaseen marraskuussa. Kuuset, joita jouluintoilijalla on tietysti useita, on itsenäisyyspäivään mennessä koristeltu.

– Lapsuudessani kuusi tuotiin sisälle vasta aatonaattona ja siitä alkoi joulu, mutta me olemme aikaistaneet kuusentuontia. Kuusi luo mukavaa tunnelmaa ja tapa on tullut osittain myös puolisoltani, Thomas kertoo.

– Mieheni on kotoisin Walesista Britanniasta, missä jouluvalmistelut aloitetaan aiemmin. Olemme omaksuneet tapoja ja ruokia sieltä, hän selvittää.

Anoppi saapuu Walesista Lempäälään joulunviettoon, ja joulupöytään saatetaan brittityyliin valmistaa kalkkunaa, englantilaista hedelmäkakkua, pieniä mince pies -hedelmäpiirasia tai skonsseja rommivoilla.

Teehen tehty viikunakakku on hyvä tuliainen tai joululahja. Kuva: Katariina Rannaste

Aattoaamu alkaa haudutetulla riisipuurolla ja sen jälkeen on perinteisten joulupiirrettyjen ja joulurauhan julistuksen vuoro.

Joulusaunassa perhe käy yhden maissa ja kolmen paikkeilla on joululounas, minkä jälkeen saapuu pukki tai toisinaan tonttuja.

Joululahjat avataan suomalaiseen tapaan jouluaattona, mutta brittiperinteen mukaisesti joulupäivänä kurkistetaan joulusukkiin, millaisia lahjoja niistä löytyy.

Peggy Thomas kertoo aaton aikataulun olevan aikainen siksi, että lapsille jää enemmän aikaa touhuta lahjojen parissa.

– Olen laskelmoinut, että näin äitikin saa ajoissa nostettua jalat ylös, hän toteaa.

 

Rentous on vaatinut opettelua. Peggy Thomas myöntää, että aiemmin hän saattoi puurtaa keittiössä härkäpäisesti yksin.

– Perheenjäsenet tarjosivat apua, mutta halusin tehdä kaiken itse. Vasta jälkikäteen olen tajunnut, että yhdessä tekeminen on mukavampaa, Thomas sanoo.

– Joulutunnelma latistuu väistämättä, jos joku ahertaa keittiössä yksin kahdeksan tuntia, hän toteaa.

Tätä nykyä perheenjäsenille on aattona omat roolinsa: puoliso hoitaa juoksevia asioita, anoppi kuorii porkkanat ja palsternakat ja tytär tekee jälkiruoaksi juustokakun. Sohvan nurkkaan saa heittäytyä, jos siltä tuntuu.

– Menu on muokkautunut takavuosista niin, että saan itsellenikin rennon joulun. Että kaikilla olisi kiva ja leppoisa fiilis, Peggy Thomas sanoo.

Britanniassa jouluruualla avataan ”christmas cracker”, jonka sisällä on jokaiselle pieni, henkilökohtainen lahja. Niitä voi askarrella itsekin esimerkiksi tyhjistä talouspaperirullista ja lahjapaperista. Kuva: Katariina Rannaste

Ennen joulupöydässä oli herkkuja sen seitsemän sorttia. Nyt Thomasin mukaan tapana on, että jokainen perheenjäsen nimeää itselleen kolme ehdotonta herkkua, mitä haluaisi jouluna syödä. Niistä valmistetaan suosituimmat.

– Olen opetellut pienentämään määriä myös siksi, ettei tulisi hävikkiä, hän sanoo.

– Ei tehdä ja tarjota turhaa, sillä elintarvikkeet ovat kalliita. Teimme aiemmin liikaa kaikkea ja tuntui, että jouluruoka ei lopu ikinä, Thomas kuvailee.

Jouluruoaksi on vakiintunut kinkku, palapaisti ja muutama laatikkoruoka, kuten porkkana- ja bataattilaatikko sekä paahdetuista palsternakoista tehty laatikko.

– Kalaan satsataan. Tarjolla on yleensä graavikalaa, savustettua kalaa, joka on yleensä savusiika, sekä joulusilliä, hän kertoo.

Vaikka Peggy Thomas myöntää miettivänsä seuraavan joulun ruokalistaa jo juhannuksena, jouluintoilija ei halua luoda joulusta muille paineita. Jokaisella on omat herkkunsa ja perinteensä.

Tärkeintä on viettää omannäköistä juhlaa.

Peggy Thomas pyörittää Peggyn pieni punainen keittiö -nimistä blogia ja Instagram-tiliä. Kuva: Katariina Rannaste