Jumala kannattaa ja kannattelee

Lempäälän kirkkoherra Matti Vehviläinen.

 

Olen joskus miettinyt, millaistakohan olisi asua napapiirin pohjoispuolella, vaikkapa Utsjoella tai Kilpisjärvellä, kaamoksen keskellä. Suomen pohjoisimmassa kolkassa aurinko ei nouse 51 päivään. Miten mahtaa käydä, kun aurinko pitkän pimeän jakson jälkeen jälleen nousee. Menevätkö ihmiset ulos? Pysäyttävätkö auton, kokoontuvatko torille? Taputtavatko käsiään, kun aurinko nousee ja valo valloittaa?

Joulun profetia sanoo: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.” Mihin sinä tarvitset Jumalan valoa tänään? Missä sinun arjessasi, sydämessäsi on se hämärä kolkka, joka tarvitsisi valoa, kannattelua, uutta voimaa, elämää?

 

Eräs pappi kertoi joitakin aikoja sitten henkilöstä, joka oli lukenut lehdestä kirkon tekemästä työstä apua tarvitsevien, yksinäisten ja sodan jaloissa elävien parissa. Hän kysyi intoa täynnä, voisiko hän liittyä seurakunnan kannatusjäseneksi. On toki totta, että kirkkoa kannattaa kannatella. Syvimmiltään asetelma on kuitenkin toisinpäin. Meille rakkaassa jouluevankeliumissa sanotaan: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”

Kysyjälle vastattiin, että kirkon tehtävä maailmassa ei ole etsiä kannattajaa, vaan kannattaa etsijää. Niinpä pappi esitti vastakysymyksen: ”Voisiko seurakuntamme olla sinun kannatusjäsenesi?” Tätä varten myös kotiseurakunta Lempäälässä on olemassa, kannattelemassa sinua arjen keskellä ja välittämässä elämääsi Hyvän Jumalan läsnäoloa.

Tämä on tärkeää, sillä kaikkeen jouluun liittyvän hyvän lisäksi elämässämme on myös kipeitä ja arkoja asioita. Joulun hyvä uutinen on, että joku taivaassa kannattelee sinua. Hyvä ja rakastava Jumala haluaa kannatella sinua kaikissa vaiheissasi. Olla sinun turvakalliosi.

 

Ensimmäisenä jouluyönä paimenet havahtuivat synkeän pimeyden keskelle syttyvään valoon. Joulun valo hoitaa ja parantaa, näyttää tietä ja opastaa. Jeesuksesta loistavaa valoa ei mikään pimeä pysty nujertamaan. Jumalan kirkkauden kohdanneet paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet.

Joulun Herra on maailman valo, eikä vain maailman, vaan sinun valosi, jonka turvin uskallat elää elämäsi arkea. Kohdata sen ilot ja haasteet, kivun ja onnen. Jumala kannattaa ja hän kannattelee elämääsi. Onhan hänen nimensä Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.