Piikki: Monenlaisia vaaleja

Presidentin vaali Suomessa poikkeaa suuresti muutamien muiden maiden vastaavista. Meidän kannattaa olla ylpeitä kotimaamme tilanteesta, jossa demokratia toteutuu hyvin. Yhdeksän ehdokasta kampanjoi, ja heistä jokaisella on täysi mahdollisuus kertoa äänestäjille omista vahvuuksistaan. Meillä on vapaus tehdä kaikessa rauhassa vertailuja ja miettiä, kenet heistä haluaisimme seuraavaksi presidentiksi. Ehdokkaiden joukko on monipuolinen, ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Ellette ole vielä käyneet äänestämässä, hoitakaa asia varsinaisena vaalipäivänä. Tehkää se, koska se on mahdollista. Kaikissa maissa se ei ole.

Venäjällä valmistaudutaan myös presidentin vaaleihin. Toisin kuin Suomessa, siellä ei kaikilla ehdokkailla ole tasavertaisia mahdollisuuksia. Vladimir Putinin vaarallisimmat vastustajat on pantu hyvissä ajoin vankilaan, ja monilta muilta ehdokkuus vaaleissa on evätty jonkin tekosyyn takia.

Venäjällä myös vaalivirkailijoiden tehtävät poikkeavat meidän maamme vastaavista. Putinin äänten osuus pitää saada noin 80 prosenttiin. Sitä suuremmaksi se ei saa nousta, koska silloin joku voisi luulla vaaleja vilpillisiksi. Jos taas diktaattorin kannatus jää paljon alle tuon prosenttiluvun, vaaleista vastaavat henkilöt löytävät itsensä telkien takaa. Lisäksi tulos tietysti korjataan jälkikäteen.

Yhdysvaltoja on pidetty jostakin syystä demokratian mallimaana. Sitä se ei ole ainakaan pohjoismaisesta vinkkelistä katsottaessa. Edelliset presidentinvaalit, samoin kuin tulossa olevat uudet vaalit herättävät ihmetystä.

Donald Trump ja hänen kannattajansa ovat edelleen sitä mieltä, että Joe Bidenin voitto oli vilpillinen. Nyt samaan kuoroon liittyi myös diktaattori Putin, jonka tarkoitusperiä voi vain arvailla. Luultavasti hän toivoo Trumpin voittavan seuraavat vaalit, ja epäilemättä Venäjä yrittääkin vaikuttaa vaalitulokseen tavalla tai toisella. Trump on sanonut, että hän saisi Ukrainan sodan loppumaan parissa viikossa ja se sopisi Putinille, koska Trumpin rauhaan kuuluisi varmasti Ukrainan pakottaminen alueluovutuksiin.

USA on kummallinen maa. Asukkaita on yli 330 miljoonaa, mutta kunnollisia presidenttiehdokkaita ei näytä löytyvän. Syksyllä ovat todennäköisesti vastakkain 81-vuotias Joe Biden ja vain neljä vuotta nuorempi Donald Trump, jolla on niskassaan niin paljon erilaisia syytteitä, että kukaan ei taida pysyä laskuissa. Luultavasti ne kaikki kumotaan viimeistään korkeimmassa oikeudessa, jonne Trump ehti edellisen presidenttikautensa lopuksi nimetä riittävästi omia suosikkejaan. Tällaista on amerikkalainen demokratia.

Lopuksi palataan kotikulmille. Muutama vuosi sitten meille esiteltiin suuria suunnitelmia Lempäälän keskustan kehittämisestä. Ymmärsin, että asuinrakentamisen ohella myös palvelut lisääntyvät. Totuus on ollut päinvastainen, viimeksi lähdöstään ilmoitti Osuuspankki.

Piikki

Uimahallin hinta nousee miljoonilla,
kunta salailee hintaa kummallisesti.