Aluevaltuutetun arkea

Erkki Paloniemi (kok.).

Aluevaltuuston toimikauttani on jäljellä reilun vuoden verran. Toiset aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa 13.4.2025 ja tästä eteenpäin molemmat neljän vuoden välein.
Mitä kahden vuoden rupeama aluevaltuutettuna on pääosin pitänyt sisällään? Kokouksia, seminaareja, jalkautumista toreille ja turuille, alustuksia yhdistyksien ynnä muiden tilaisuuksissa, kolumneja ja yhteydenottoja kansalaisilta. Luottamustehtävään on kulunut ennakoimaani enemmän aikaa, mutta eläkeläisellähän sitä on, etenkin kun muita luottamustehtäviä ei juurikaan ole, enkä istu aikaa vievässä aluehallituksessa.

Aluevaltuusto kokoustaa maanantaisin kymmenen kertaa vuodessa ja niitä edeltävät torstaisin ryhmäkokoukset. Valtuustoseminaareja on vuosittain 2–4. Kuulun aluevaltuuston valitsemaan tarkastuslautakuntaan. Tämä toimielin kokoontuu vuodessa noin 15 kertaa ja se jalkautuu myös hyvinvointialueen toimipisteisiin eri puolille Pirkanmaata.

Aluevaltuutettuna minut kutsutaan Vesilahden kokoomuksen paikallisen hallituksen ja kunnanvaltuutettujen yhteisiin kokouksiin. Siellä kuulen kuntapuolen mietteitä ja voin vastaavasti kertoa Pirhan toiminnoista. Muidenkin puolueiden kokouksiin tai tilaisuuksiin olen valmis tulemaan, jos kutsu käy. Lempäälän ja Vesilahden aluevaltuutetut ja Pirhan vaikuttamistoimielinten (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto) 6 lempääläläistä ja 3 vesilahtelaista jäsentä kokoontuvat ainakin kaksi kertaa vuodessa yhteisiin tapaamisiin, viimeksi Narvassa 23.1.2024.

Yhdistykset ja muut toimijat ovat pyytäneet tilaisuuksiinsa alustamaan hyvinvointialueesta. Esimerkiksi nyt joulu–tammikuussa näitä antoisia tapaamisia kertyi neljä kappaletta. Alustukset ovat pääosin olleet Vesilahdessa, muutama myös Lempäälässä. Kerron näissä tapaamisissa yleisellä tasolla Pirhasta ja vastineeksi saan aitoa ruohonjuuritason palautetta. Kolumneja kirjoitan viiden viikon välein Lempäälän-Vesilahden Sanomiin. Tämä käytäntö jatkuu ainakin kevätkauden 2024. Muutamia jalkautumisia on ollut esimerkiksi toritapahtumiin ja aluevaltuustoryhmämme kauppakeskus- ym. esilläoloihin.

Suoria yhteydenottoja tulee jonkin verran. Viime aikoina niissä on korostuneesti tuotu esille Pirhan kautta saatu laadukas hoito. Minua lähestyneet henkilöt ovat kokeneet, että tiedotusvälineistä ja some- maailmasta huokuu liian negatiivinen kuva. Sen takia he ovat halunneet aluevaltuutetulle viestittää, että yksilötasolla löytyy onnistumisia ja hyvää palvelua.
Kävin viime torstaina tutustumassa Pirhan Vesilahden terveysaseman vanhustenhoitoon ja talon tiloihin. Hoitotyön esimies Päivi Hätönen ja Jaana Hietakangas opastivat. Kannatti käydä.

Erkki Paloniemi

Kirjoittaja on aluevaltuutettu (kok.) ja tarkastuslautakunnan jäsen