Aluevaltuutetun kuulumisia: Luvassa kovia säästötoimia

Kansanedustaja ja aluevaltuutettu Veijo Niemi (ps.). Kuva: Seppo Kummala

Pakkassunnuntai kului Uuden Musiikin Kilpailun jälkeisissä tunnelmissa ja presidentinvaalituloksia odotellessa. Oma arvioni on että kisasta tulee varsin tiukka, ja ehkä samanlaisia yllätyksiä saatetaan nähdä kuten eilen. Kansainväliset raadit äänestivät ennakkosuosikkia, mutta kansa äänestikin toisen voittajan. Lopputulos yllätti monet – paitsi allekirjoittaneen.

Maanantaina aluevaltuustossa käsiteltiin Pirkanmaan Hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma ajalle 2023–2026. Tähän jälkimmäiseen kuuluu monta osiota koskien muun muassa: suunnitelmat neuvolatoimintaan, nuorten hyvinvointiin, opiskeluhuoltoon, ikääntyneiden hyvinvointiin ja ehkäisevään päihdetyöhön kyseisille vuosille. Kuulimme myös useiden valiokuntien lausuntoja aiheisiin liittyen. Lisäksi lausuntonsa antavat yllä mainittuihin suunnitelmiin nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto. Tätä kirjoittaessa kokous oli vielä edessä.

Suurella todennäköisyydellä keskusteluun nousee myös Pirkanmaan Hyvinvointialueen budjettivaje, mikä on valtakunnallisesti suurimpia. Tämän vajeen kurominen tulee varmuudella olemaan esillä vielä useissa aluevaltuuston kokouksissa.

Olen eduskunnassa kysynyt asiasta sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta, ja saanut varsin ”niukkaeuroisen” vastauksen. Samanaikaisesti valtioneuvosto joutuu pohtimaan säästötoimenpiteitä koko Suomen osalta, sillä valtion kokonaisbudjetti on myös huolestuttavan kriittisessä tilassa – lisäsäästöjä on löydettävä. Tästä huolimatta näyttää siltä että alkavalla viikolla näemme lukuisia lakkoja, joiden vaikutus koskee käytännössä katsottuna lähes kaikkia kansalaisia: esimerkiksi linja-auto- ja junaliikenteen seisahdusten vuoksi.

Yksi varsin merkittävä asia on nyt jo julkisuudessakin kerrottu Lempäälän ja Tampereen välinen rajan siirto. Kyseessä on vähän yli sadan hehtaarin alue Vuoreksessa. Lempäälä ja Tampere ovat hyvässä yhteistyössä neuvotelleet asiasta siten että Ruskontien pohjoispuoleinen alue siirtyy Tampereen kaupungille, ja eteläpuolen alueet jäävät Lempäälän omistukseen. Tämä mahdollistaa Vuoreksen alueen nopeamman kehityksen, koska Lempäälässä alue ei vielä ole ensisijaisessa kehityskorissa.

Eduskunnassa päättyneellä viikolla presidentti Sauli Niinistö avasi uransa viimeistä kertaa valtiopäivät. Omalta osaltani alkoivat myös täysistunnot, sekä ulkoasiain- että tarkastusvaliokunnan kokoukset.

Veijo Niemi

kansanedustaja ja aluevaltuutettu (ps.)