Pirkko Forsin muistolle

Pirkko Fors. Kuva: Ritva Mäkelä

 

Lempäälän pitkäaikainen pidetty kirjakauppias Pirkko Fors o.s. Nieminen kuoli 21. tammikuuta. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Kirjat olivat Pirkko Forsin elinikäinen intohimo. Jo hänen lapsuudenperheessään luettiin paljon, äiti luki myös lapsilleen. Työnsä Lempäälän kirjakaupassa Pirkko Fors aloitti vuonna 1958, ja se jatkui asuinpaikasta riippumatta liki 60 vuotta lukuun ottamatta kahta vuotta, jolloin hän asui Oulussa.

Itselleen Pirkko osti kirjakaupan vuonna 1980, ja se joutui sulkemaan ovensa 2017, koska jatkajaa ei sitkeistä yrityksistä huolimatta löytynyt.

 

Ouluun Pirkko oli lähtenyt Hank Forsin mukana, ja siellä he myös avioituivat seurusteltuaan sitä ennen viisi vuotta. Oulusta muuton jälkeen pariskunta ehti asua Tampereella ja Hämeenlinnassa ennen kuin tuli vuonna 1980 Lempäälään ja löysi kodin Hauralasta. Avioliitosta syntyi tytär.

Elämä taiteilijana ja luonnonsuojelijana tunnetun Hank Forsin kanssa oli Pirkon mukaan uskomattoman mielenkiintoista ja toi hänelle laajan kansainvälisen ystäväpiirin, jonka kanssa hän piti yhteyttä miehensä kuoleman jälkeenkin.

 

Kauppiasuransa aikana Pirkko ehti kokea monet nousut ja laskut. Varsinkin 1990-luvun lamavuodet olivat kirjakauppa-alalle vaikeat, ja moni joutui lopettamaan. Kilpailu oli kovaa eikä yrittäjä voinut laskea työtuntejaan. Erityisen suuria iskuja olivat oppikirjojen ja kirjastojen myynnin loppuminen. Pirkko ei kuitenkaan valintaansa katunut.

Lempäälän kirjakauppa tunnettiin laajasta valikoimastaan. Ja jos siellä ei jotain kirjaa ollut, sen Pirkko pystyi mittavan verkostonsa avulla hankkimaan. Monesti hän onnistui löytämään myös loppuunmyydyn kirjan, jos asiakas sellaista tarvitsi.

Lempäälän kirjakauppias oli moneen kertaan palkittu. Hänet oli Lempäälän kirjakaupan 100-vuotisjuhlavuonna valittu Lempäälän vuoden yrittäjäksi. Lisäksi hän oli saanut Lempäälän kunnan korkeimman kunnianosoituksen, Erik Edner -mitalin.

 

Ritva Mäkelä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?