Minne hävisi Lempäälästä yhteisöllinen asuminen?

Lempäälässä toimi vuoden 2022 joulukuuhun saakka kaksi yhteisöllisen palvelun teeman alla toimivaa taloa: Himminnaapuri ja Toimelantalo.

Ne oli saatu vanhuspalveluiden palveluvälineiksi joskus vuoden 2000 tienoilla. Rakennuttaja oli Lempäälän Vuokrakodit, ja kunnan vanhuspalvelut vuokrasi ne omaan käyttöönsä vuokrasopimuksella.

Himminnaapuri yhdistettiin käytävällä Himminkotoon. Näin haluttiin turvata palvelut sekä myös ympärivuorokautinen hälytysturva asukkaille.

 

Molempiin taloihin sijoitettiin kotipalvelutyön yksi työtiimi. Näin turvattiin henkilöstön saatavuus ja läsnäolo taloissa. Yhteisöllisesti ruokailtiin yhdessä, kuntosalit toimivat talossa, samoin saunat. Yhteisöllinen asuminen käsitteenä oli silloin vieras, mutta sitä toiminta käytännössä oli.

Molempien talojen vuokrasopimuksen irtisanoi silloinen vanhustyön johtaja Anu Kallio virkamiespäätöksellään joulukuussa 2022, juuri ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Vaikutus tästä tietenkin oli se, että samalla loppui yhteisöllisen asumisen palvelut. Taloista tuli normaalin kaavan mukaisesti toimivia vuokrataloja.

 

Kyseisen toiminnan lopettamista edelsi päivähoidon lopettaminen Himminkodon yhteydestä. Päivähoidon tiloihin siirtyi kotihoidon työtiimi. Tästä vaikutukset kotihoidon ja omaishoidon tukemiseen olivat oleelliset.

Päivähoidon yhteydessä, kerran viikossa kotihoidon asiakkaalle, joille ko. palvelu palvelusuunnitelma kautta oli arvioitu, tarjottiin aamupala, sauna, kuntosali, ruokailu sekä tarvittavat lääkäri- ja laboratoriopavelut: kokonaisvaltainen palvelupaketti. Merja haki punaisella kleinbussilla ja vei kotiin.

 

Miksi näin tarkkaa asiaa selostan?

Istun hyvinvointialueen vanhusneuvostossa. Viimeisimmässä kokouksessa käsittelyssä ja esittelyssä olivat mm. yhteisöllisten palvelutalojen huutava tarve alueella sekä suunnitelmat päivähoitopalveluista.

Tavoitteet ovat juuri nuo, jotka Lempäälä ennen hyvinvointialueelle siirtymistään viranhaltijapäätöksin oli lopettanut.

Siellä seisoo Himminnaapuri. Toimimattomuutta kuvaa harmaa yhdyskäytävä, joka kulkee Uotintien yli, käytäväovet lukossa. Se meidän vitsailemamme ”Tallinnan terminaalikäytävä”, jonka kautta kuljimme, on suljettu, ettei vain vahingossa palveluja sen kautta kulje.

Antaa ajattelemisen aihetta.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja, emerita

sosiaalineuvos