Suomi on onnellisuuden ja demokratian kärkimaa

Hannu Salonpää.

YK:n jokavuotinen Maailman onnellisuusraportti kertoo, että Suomi on jo seitsemättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa. Raportissa on mukana 150 maata. Muutkin pohjoismaat pärjäsivät kokonaisuudessaan hyvin; toiselle sijalle tuli Tanska, kolmannelle Islanti ja myös Ruotsi oli kärjen tuntumassa.

Business Finlandin maakuvatyöstä vastaava toimialajohtaja Johanna Jäkälä sanoo, että YK:n onnellisuusraportin toistuva ykkössija on Suomelle erittäin arvokasta ja se tuo meille paljon positiivista kansainvälistä medianäkyvyyttä ja tunnettuutta.

”Suomen onnellisuudesta on kirjoitettu maailmalla todella paljon. Kiinnostuksen kohteena on ollut niin Suomen koulutusjärjestelmä, työelämän käytännöt kuin luonnonläheinen elämäntapamme. Onnellisuudesta on tullut merkittävä osa maakuvamme”, Jäkälä summaa.

Ykkössija on vähintäänkin mairitteleva paalupaikka suomalaisille. Se rakentuu monista tekijöistä. Suomalaisen onnen salaisuutta on yritetty ratkoa ympäri maailman. Useat peräkkäiset voitot ovat saaneet muut maat kiinnostumaan siitä, mitä Suomi tekee toisin. Presidentti Alexander Stubb arvioi suomalaisonnen keskeisiksi tekijöiksi luonnon, luottamuksen ja koulutuksen. Näihin on helppo yhtyä.

Vaikka onnellisuusraportissa ei suoranaisesti arvioida Suomen demokratian tilaa, se voidaan katsoa osaksi onnellisuutta. Perusturvallisuus, yhteiskunnallinen vakaus ja vaikutusmahdollisuudet jos mitkä rakentavat onnellisuutta. Ja näiden jatkumo on demokratia.

Kansalaisten perusoikeuksiin kuuluva laaja sananvapaus on niin ikään keskeinen osa demokratiaamme. Sananvapauteen liittyy toki vastuu. Pääosin sananvapautta käytetäänkin meillä oikein. Suomessa osataan myös poikkeuksellisen aidosti ja arvokkaasti vaalia demokratiaa. Tästä viimeisin näyttö on hiljattaiset presidentin vaalit. Missä muualla kuin Suomessa vaalit voidaan käydä yhtä tahdikkaasti, rakentavasti ja eritavoin ajattelevia kilpakumppaneita kunnioittaen? Eipä missään, paitsi Suomessa.

Kansanvallan kulmakivi on aito moniäänisyys. Sanalla sanoen saamme olla ylpeitä demokratiastamme. Se ei ole lainkaan itsestäänselvyys tässä ajassa. Lähiympäristössämme on aivan liian paljon ja aivan liian räikeitä esimerkkejä, mihin demokratian tukahduttaminen ja polkeminen johtaa.

Hannu Salonpää